Ciasto z budyniem i brzoskwiniami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ciasto, budyń, owoce, pianka i znów ciasto. To tak w skrócie :)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    3 szklanki mąki
    3 żółtka
    1/2 szklanki cukru
    2 łyżeczki proszku
    200 g. masła lub margaryny
    3 łyżki śmietany

    Składniki na budyń:
    3 budynie śmietankowe bez cukru
    5 łyżek cukru
    1 litr mleka

    Pianka:
    3 białka
    2 łyżki cukru pudu

    Dodatkowo:
    4 brzoskwinie
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z budyniem

Ciasto z budyniem i brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto z budyniem i brzoskwiniami. 1. Mąkę cukier i proszek do pieczenia wysypać na stolnicę i wymieszać.
    Dodać masło i wysiekać. Zrobić kopczyk, wbić żółtka i dodać śmietanę.
    Zagnieść na gładkie ciasto. Podzielić na dwie części, większą i mniejszą.
    Zawinąć w folię aluminiową i schłodzić w zamrażalniku około 30 minut.
    Można też schłodzić w lodówce 2-3 godziny.
  • Ciasto z budyniem i brzoskwiniami. 2. Po tym czasie większą część ciasta rozwałkować i wyłożyć na blaszkę posmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą.
    Piec w temperaturze 190 stopni 10-15 minut.
  • Ciasto z budyniem i brzoskwiniami. 3. W tym czasie obrać ze skórki brzoskwinie i pokroić w kostkę.
  • Ciasto z budyniem i brzoskwiniami. 4. Ugotować budyń. Szklankę mleka wlać do naczynia, dodać budynie, cukier
    i dobrze wymieszać. Resztę mleka zagotować. Do gotującego mleka wlać
    budyń z cukrem, gotować na małym ogniu do zgęstnienia, cały czas mieszając.
    Na wystudzone ciasto wyłożyć ciepły budyń.
    Na budyń wyłożyć brzoskwinie i lekko docisnąć.
  • Ciasto z budyniem i brzoskwiniami. 5. Pianę z białek ubić na sztywno dodając cukier puder.
    Wyłożyć na owoce i delikatnie rozsmarować.
    Na pianę utrzeć mniejszą część ciasta na tarce o dużych oczkach.
    Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 30-35 minut

Porady

Jeśli do ciasta użyjecie brzoskwiń w puszce to trzeba je dobrze odsączyć. Można też użyć innych owoców. Bardzo dobrze pasują tu jabłka. Trzeba zwrócić uwagę czy budyń jest z cukrem czy bez. Ja miałam budyń bez cukru dlatego w przepisie jest cukier. Do budyniu z cukrem już go nie dodajemy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować