kruche ciasto z budyniem i brzoskwiniami

  • wyświetlono: 1020 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 0

To pozycja z gatunku "pewniaków", zawsze posmakuje i zawsze się uda. Dla mnie ten wypiek to kwintesencja domowego ciasta :)

capri
  • 60min

Składniki

kruche ciasto:
3 pełne szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 kopiaste łyżki kwaśnej gęstej śmietany 18%
3 żółtka
1/3 szklanki cukru
200 gramów zimnego masła

masa budyniowa:
2 budynie waniliowe bez cukru (2x40g)
0,5 szklanki cukru
3 szklanki mleka
2 kopiaste łyżki masła

dodatkowo:
1 puszka brzoskwiń w lekkim syropie
cukier puder do posypania

Sposób przygotowania przepisu:

kruche ciasto z budyniem i brzoskwiniami

  • xxxx1. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.
    Masło siekamy z mąką nożem. Następnie dodajemy żółtka, śmietanę i cukier, zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy je na dwie części, jedna trochę mniejsza od drugiej (lubię sporą ilość ciasta na górze), ciasto można podzielić również na 2/3 i 1/3. Mniejszą część ciasta owijamy w folię i wkładamy do zamrażarki.
  • xxx2. Kwadratową blaszkę o boku 25 cm lub prostokątną 25/30 cm smarujemy tłuszczem, następnie wylepiamy dno większą częścią ciasta nieco podnosząc rancik, nakłuwamy widelcem w wielu miejscach.
  • xxx3. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i podpiekamy przez 10 minut, wyjmujemy i lekko schładzamy.

    Teraz zabieramy się za przygotowanie budyniu.
    W 1 szklance mleka rozprowadzamy budynie, 3 łyżki cukru.
    2 szklanki mleka zagotowujemy z masłem i resztą cukru, kiedy zacznie wrzeć wlewamy przygotowany wcześniej roztwór i gotujemy budyń.

    Jeszcze gorący wykładamy na ciasto, rozprowadzamy równo.

    Brzoskwinie odsączamy z zalewy, kroimy na plasterki i układamy na budyniu.
  • kruche ciasto z budyniem i brzoskwiniami4. Z zamrażarki wyjmujemy drugą część ciasta i ścieramy na owoce na dużych oczkach.

    Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 35 - 40 minut ( funkcja grzania góra - dół, środkowa półka, bez termoobiegu), na złoty kolor.

    Jeszcze gorące posypujemy cukrem pudrem, smacznego ! :)

Porady

Do budyniu zamiast części mleka możemy dodać zalewę z brzoskwiń.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieszkola_babcibrzoskwinieciasto z budyniemciasto na niedzielęłatwe ciastoKRUCHE CIASTO Z OWOCAMIciasto z budyniem i owocamipyszne ciasto z owocami

Komentarze

Podobne przepisy

Kruche ciasto z brzoskwiniami z pianką i budyniem

Dodane przez: Wioleczka1

Kruche ciasto z brzoskwiniami z pianką i...

Kruche, delikatne, pachnące masłem...

Rabarbarowe z budyniem

Dodane przez: danusia19671

Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem

Pyszne ciasto kruche z rabarbarem....

Kruche ciasto z truskawkami i budyniem

Dodane przez: Magster

KRUCHE CIASTO Z TRUSKAWKAMI I BUDYNIEM

Proste a zarazem smaczne ciasto...

Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem

Dodane przez: ulcia33m

Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem

Lekko kwaskowaty rabarbar,kremowy...

Ciasto z rabarbarem

Dodane przez: Katarzyna Janeczko

Ciasto kruche z rabarbarem i budyniem

Szybkie ciasto z rabarbarem. Idealne...

Ciasto kruche z budyniem i rabarbarem

Dodane przez: joanna30

Kruche ciasto z budyniem i rabarbarem

To ciasto najlepiej smakuje dobrze...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE