1.Ciasto:
Biała ubić na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier, ciągle ubijając dodać żółtka. Mąkę przesiać z proszkiem. Co piany dodać śmietanę, wymieszać, wsypać mąkę, wymieszać. 1/3 ciasta przelać do tortownicy (o średnicy 22cm). Do drugiej części ciasta dodać kakao, wymieszać, przelać do prostokątnej formy (20x30cm). Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 20 minut w temp. 180st.C, upieczone ciasto wystudzić. Kakaowe ciasto pokroić w kostkę 2x2cm.
2.Krem: śmietanę ubić z dodatkiem cukru i cukru waniliowego - nie będzie to piana jak z bitej śmietanki, ale będzie wyraźnie napowietrzona i zwiększy objętość.
3.Banany obrać, pokroić w kostkę.
Jasny blat ciasta wyłożyć na talerz, posmarować obficie kremem. Na nim układać warstwę kawałków ciemnego ciasta, między ciastem rozłożyć banany, polać kremem. Wyłożyć kolejną warstwę ciasta i bananów i znowu polać kremem. (U mnie wyszło 4 poziomy).
4.Polewa:
Wymieszać kakao z cukrem, dodać śmietanę i masło, zagotować, ciągle mieszając gotować ok. 3-4 minut. Polewą polać ciasto. Udekorować malinami, truskawkami lub jakimś dżemem czerwonego koloru - imitacja gorącej lawy:)
Tort przechowywać w lodówce.
Smacznego!
Porady
Tort lepiej upiec dzień wcześniej, wtedy jest najlepszy
Komentarze