Pyszne, 3 - warstwowe ciasto. Nic dodać nic ująć, po prostu jeść
2 godz. 40 min
Więcej niż 10 osób
Składniki:
Ciasto makowe:
1 ½ łyżki mąki pszennej
garść rodzynek
2-3 łyżki krojonych orzechów włoskich
ok. ½ szkl cukru pudru
3 łyżki płynnego miodu
4 jaja
20 dag maku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
ok ½ buteleczki olejku pomarańczowego
Ciasto serowe:
15 dag margaryny
3 jaja
½ kg twarogu
większa garść rodzynek
1 łyżka mąki ziemniaczanej
¾ szkl cukru pudru
kilka kropek olejku cytrynowego
Ciasto orzechowe:
4 jajka
10 dag zmielonych orzechów włoskich
2 łyżki mąki pszennej
5 łyżek cukru
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Ciasto wspaniałe wg s. anastazji - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Najpierw sparzyłąm mak przez ok 30-45min, później go zmieliłam.
Zmieliłam ser x1
Rozpuściłam margarynę
Zmieliłam orzechy (do ciasta orzechowego)
Pokroiłam orzechy (do maku)
Podgrzałam miód (bo mój nie był płynny)
2.Ciasto makowe:
Zółtka utrzeć z cukrem pudrem, dodać mak, mąkę z proszkiem, olejek i dalej ucierać. Białka ubić ze szczyptą soli i delikatnie wmieszać do maku.
Ciasto serowe:
Utrzeć żółtka z cukrem. Dodać ser, mąkę, roztopioną margarynę i dalej ucierać. Na końcu rodzynki i ubitą pianę z białek lekko wmieszać łyżką.
Ciasto orzechowe:
Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać orzechy, mąkę z proszkiem i dalej ucierać. Na końcu wmieszać ubitą pianę z białek łyżką.
Przygotowanie do pieczenia:
Ciasto makowe – ciasto serowe – ciasto orzechowe. Piec w temp 180*C przez ok 1 godz
Komentarze