Rogaliki krucho-drożdżowe wg s. Anastazji

2.75 (4 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Proste rogaliki, które znikają w mgnieniu oka. Nie są pracochłonne, ale za to jakie pyszne!

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 1kg +mąki
    50dag margaryny
    10dag drożdży
    1 proszek do pieczenia
    4 jajka
    ½ szkl letniego mleka
    5 łyżek kwaśnej śmietany
    5 łyżek cukru kryształu
    1 łyżeczka soli
Wystaw ocenę:

2.75 (4 ocen)

Zobacz również:

Ciastka

Rogaliki krucho-drożdżowe wg s. anastazji - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuscić w mleku z cukrem i 2 łyzkami mąki. Odstawić do wyrośnięcia. Margarynę wymieszać z resztą mąki, dodać wyrośnięte drożdże, pozostałe składniki i krótko wyrobić ( ciasto ma być gęste). Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy podwoi swoją objętość podzielić na kilka części, wałkować na kształt koła a później koło dzielić na trójkąty. Na każdy trójkąt na szerszą część nałożyć nadzienie np. Marmoladę, czekoladę lub co lubimy, zwinąć. Piec ok 20-30 min w temp 150-160 *C
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować