Ciasto wiśniowe z pianką

0 (0 ocen)

Moja rodzinka uwielbia takie ciasta, na bazie śmietany i galaretek.

Składniki:

  • BISZKOPT
    jajka-6 szt
    cukier-1 szklanka
    mąka-1 szklanka
    proszek do pieczenia-1 łyżeczka
    kakao-3 łyżki
    sól - szczypta
    Pianka agrestowa :
    1,5 szkl śmietany 36 %
    galaretka agrestowa - 1 opak
    woda gotowana- 1 szkl
    Pianka wiśniowa :
    2 szkl śmietany 36 %
    śmietan - fix- 1 opak
    galaretka wiśniowa - 1 opak
    woda gotowana - 1 szkl
    Dodatkowo:
    wiśnie z kompotu wypestkowane
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty Galaretki

Ciasto wiśniowe z pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:

    Żółtka oddzielić od białek.
  • 2. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie dodać cukier, dalej ubijać.
  • 3. Do ubitej piany dodawać po jednym żółtku, zmiksować.
  • 4. Mąkę wymieszać z proszkiem i kakao, przesiać do piany, delikatnie wymieszać.
  • 5. Blachę o wymiarach (40x24) wysmarować tłuszczem, wylać ciasto, piec ok.30 minut w 180 stop, ostudzić.
  • Ciasto wiśniowe z pianką 6. Ostudzone ciasto przekroić wzdłuż na połowę.
  • 7. Pianka agrestowa:

    Galaretkę rozpuścić w gotowanej wodzie, odstawić do lekkiego stężenia.
  • 8. Śmietanę ubić na sztywno, dodawać po trochu tężejącą galaretkę, ubić.
  • 9. Pianka wiśniowa:

    Galaretkę rozpuścić w gotowanej wodzie, odstawić do lekkiego stężenia.
  • 10. Śmietanę ubić na sztywno ,odłożyć 6 łyżek śmietany do wyłożenia na ciasto, dodać do odłożonej śmietany śmietan fix, zmiksować.
  • 11. Następnie do pozostałej śmietany, dodawać po trochu tężejącą galaretkę, ubić.
  • 12. Przełożenie ciasta :

    Na spód blachy, wyłożyć wierzch ciasta.
  • 13. Spód ciasta pokroić na 3 cm szerokości paski .
  • Ciasto wiśniowe z pianką 14. Posmarować ciasto śmietaną, układać w odstępach połowę pokrojonych pasków.
  • Ciasto wiśniowe z pianką 15. W wolne miejsca nakładać piankę na przemian, raz agrestową, raz wiśniową.
  • Ciasto wiśniowe z pianką 16. Ułożyć resztę ciasta w miejscach wypełnienia i piankę wiśniową.
  • 17. Paski ciasta posmarować pianką agrestową.
  • Ciasto wiśniowe z pianką 18. Wiśnie osączone i wydrylowane, powkładać w piankę wiśniową.
  • Ciasto wiśniowe z pianką 19. Wierzch posmarować pianką agrestową, odstawić do lodówki na kilka godzin.
  • Ciasto wiśniowe z pianką 20. Ciasto kroić po skosie. Smacznego !
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Galaretka Śmietana Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować