Ciasto wiśniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ZAGNIEŚĆ CIASTO, PODZIELIĆ NA 6 CZĘŚCI I SCHŁODZIĆ W LODÓWCE.
2.UBIJAĆ PO 2 BIAŁKA Z 1/3 SZKLANKI CUKRU I 1 KIŚLEM. MA BYĆ 3 PORCJE.
3.Z MLEKA CUKRU BUDYNIU MĄKI UGOTOWAĆ BUDYŃ I WYSTUDZIĆ. UTRZEĆ Z MARGARYNĄ NA KONIEC DODAJĄC WÓDKĘ.
4.ROZWAŁKOWAĆ PO DWA PLACKI, JEDEN WYŁOŻYĆ DO BLACHY POSMAROWAĆ PORCJĄ BIAŁEK UŁOŻYĆ LUŹNO WIŚNIE I PRZYKRYĆ DRUGIM PLACKIEM. NAKŁUWAĆ WIDELCEM ŻEBY NIE PUCHŁO. PIEC NA ZŁOTY KOLOR W TEMP.180 TAK SAMO ZROBIĆ JESZCZE DWA PLACKI PODWÓJNE. OSTUDZIĆ POSMAROWAĆ MASĄ A NA WIERZCH ZROBIĆ LUKIER
Komentarze