CIASTO WIŚNIOWE

0 (0 ocen)

  • 60 min

CIASTO JEST SUPER!! PRZEPIS DOSTAŁAM PODCZAS POBYTU W NIEMCZECH

  • 60 min

Składniki:

  • CIASTO:
    6 ŻÓŁTEK
    1 MARGARYNA
    1 SZKLANKA ŚMIETANY
    3,5-4 SZKLANEK MĄKI
    2 ŁYŻECZKI PROSZKU DO PIECZENIA

    PIANA:
    6 BIAŁEK
    1 SZKLANKA CUKRU
    3 KIŚLE WIŚNIOWE

    MASA:
    2,5 SZKLANKI MLEKA
    0,5 SZKLANKI CUKRU
    1 BUDYŃ WANILIOWY
    3 ŁYŻKI MĄKI PSZENNEJ
    1 CUKIER WANILIOWY
    1 MARGARYNA
    1 KIELISZEK WÓDKI

    LUKIER NA ZIMNO:
    12 DAG CUKRU PUDRU
    1 KIELISZEK ALKOHOLU
    KWASEK CYTRYNOWY DO SMAKU

    WIŚNIE OK 2 KILOGRAMÓW WYDRYLOWAĆ
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto wiśniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ZAGNIEŚĆ CIASTO, PODZIELIĆ NA 6 CZĘŚCI I SCHŁODZIĆ W LODÓWCE.
  • 2. UBIJAĆ PO 2 BIAŁKA Z 1/3 SZKLANKI CUKRU I 1 KIŚLEM. MA BYĆ 3 PORCJE.
  • 3. Z MLEKA CUKRU BUDYNIU MĄKI UGOTOWAĆ BUDYŃ I WYSTUDZIĆ. UTRZEĆ Z MARGARYNĄ NA KONIEC DODAJĄC WÓDKĘ.
  • 4. ROZWAŁKOWAĆ PO DWA PLACKI, JEDEN WYŁOŻYĆ DO BLACHY POSMAROWAĆ PORCJĄ BIAŁEK UŁOŻYĆ LUŹNO WIŚNIE I PRZYKRYĆ DRUGIM PLACKIEM. NAKŁUWAĆ WIDELCEM ŻEBY NIE PUCHŁO. PIEC NA ZŁOTY KOLOR W TEMP.180 TAK SAMO ZROBIĆ JESZCZE DWA PLACKI PODWÓJNE. OSTUDZIĆ POSMAROWAĆ MASĄ A NA WIERZCH ZROBIĆ LUKIER
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować