Ciasto wąsy dziadka

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Średni

Bardzo pyszne, trochę świąteczne dzięki cynamonowi i słodkie oczywiście dzięki czekoladzie.

  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • CIASTO:
    - mąka pszenna: 350 gramów
    - masło w kostce: 150 gramów
    - mleko: 7 łyżek
    - cukier: 1 łyżeczka
    - żółtka: 4 sztuki
    - proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
    - kwaśna śmietana: 2 łyżki
    NADZIENIE:
    - białka: 4 sztuki
    - orzechy włoskie (posiekane ( odłożyć 1/2 szkl do posypania ciasta)): 200 gramów
    - cukier waniliowy (2x 16 g opakowanie): 2 sztuki
    - kakao: 2 łyżki
    - cukier drobny: 150 gramów
    - cynamon (do obsypania ciasta): 1 sztuka
    POLEWA:
    - czekolada gorzka (wymieszana z odrobiną lukru po roztopieniu): 50 gramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto wąsy dziadka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto zagnieść i rozwałkować na dwa blaty.
  • wąsy dzidka 2. Białka ubić z cukrami i wymieszać delikatnie z orzechami i kakao. ( odłożyć ok 1/2 szkl orzechów do obsypania ciasta )
  • wąsy dziadka 3. Na placki z ciasta nałożyć dżem, oprószyć posiekanymi orzechami, kakao i cynamonem.
  • wąsy dziadka 4. Ciasto zwinąć w rulon z dwóch stron pozostawiając wolną przestrzeń na środku i ułożyć na blasze do pieczenia.
  • wąsy dziadka 5. Polać na środku masą z białkami.
  • 6. Piec na złoty kolor , ok 20 minut w 180 stopniach ( oczywiście czas zależny jest od piekarnika, termoobiegu itp)

    Po wyjęciu z pieca studzimy i polewamy czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej z odrobiną lukru z cytryny i cukru pudru.

    Smacznego !
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować