Ciasto waniliowe z suszonymi żurawinami

4.48 (153 ocen)

Błyskawiczne, proste ciasto z dużą ilością suszonych żurawin. Aromatyczne, lekkie i puszyste. Intensywnie waniliowe, pięknie pachnie podczas pieczenia. Przygotowanie tego ciasta to sama przyjemność! Polecam ;)

Składniki:

  • Ciasto:
    5 jajek w temperaturze pokojowej
    2 szkl. mąki pszennej
    100 g masła w temperaturze pokojowej
    1 szkl. cukru
    1/4 szkl. mleka w temperaturze pokojowej
    opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli

    Dodatkowo:
    2 łyżki mąki pszennej
    100 g suszonej żurawiny
    cukier puder do oprószenia ciasta
Wystaw ocenę:

4.48 (153 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Pieczeń Jajko

Ciasto waniliowe z suszonymi żurawinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Masło utrzeć z cukrem oraz żółtkami na puszystą, jasną masę. Dodaj mleko, cukier z wanilią, proszek do pieczenia oraz mąkę, dobrze wymieszać. Suszoną żurawinę obsypać dwoma łyżkami mąki. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, a następnie razem z żurawiną delikatnie wmieszać do ciasta.
  • 2. Gotową masę przelać do średniej wielkości keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Piec w 180 st. C około 40-45 minut do zezłocenia ( polecam zrobić test "suchego patyczka"- jeśli po wyjęciu będzie suchy, oznacza to, że ciasto jest upieczone) Po tym czasie wyjąć i przestudzić na kratce. Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem. Smacznego! (inspiracja/źródło: MniamMniam)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Wanilia Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Waniliowe ciasto jaglane

To może cię zainteresować