Ciasto Up-Site-Down z mandarynkami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Ciasto z mandarynkami pieczone "do góry nogami" to łatwy, efektowny i szybki deser. Może być przyjemną dla oka ozdobą stołu.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • mandarynki - 3 szt.
    mąka tortowa "Polskie Młyny" - 2,5 szklanki 
     jajka - 4 szt.
    cukier - 1 szklanka
    kefir - 1 szklanka
    mleko - 1 szklanka
    olej - 1 szklanka
    sól - szczypta
    proszek do pieczenia - 2,5 łyżeczki 
     cukier wanilinowy - 2 łyżeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto up-site-down z mandarynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mandarynki obieramy ze skórki. Przekrawamy w poprzek na pół.
  • 2. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, dno posypujemy niewielką ilością cukru. Na dnie foremki wykładamy mandarynki przecięciem do dołu.
  • 3. Jajka ubijamy z cukrem i szczyptą soli, dodajemy kefir, mleko i olej. Dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy cukier wanilinowy, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ponownie dokładnie mieszamy, aż uzyskamy jednolitą masę.
  • 4. Ciastem zalewamy mandarynki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Pieczemy ok. 45 min. Aby sprawdzić, czy ciasto jest upieczone, wykonujemy próbę suchego patyczka. Studzimy na kratce, zdejmujemy obręcz i odwracamy ciasto mandarynkami do góry.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mandarynki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować