Ciasto jest puszyste i sprężyste, smacznie wilgotne. Z powodzeniem nadaje się do upieczenia z innymi owocami.
60 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
(na blachę ok 20x20cm)
-200 g mąki pszennej
-40 g mąki ziemniaczanej
-1 kostka masła
-150 g cukru
-4 jajka
-cukier wanilinowy
-czubata łyżeczka proszku do pieczenia
-szczypta soli
-150 g jogurtu greckiego
-500 g truskawek
-50 g płatków migdałowych.
Ciasto ucierane z truskawkami i płatkami migdałowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Truskawki umyć, odszypułkować i odłożyć by obciekły.
Masło utrzeć z cukrem, cukrem wanilinowym i szczyptą soli. Dalej ubijając, stopniowo dodawać po 1 jajku, później mąkę pszenną wymieszaną z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, a na końcu jogurt grecki. Ciasto przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
Na masie rozłożyć owoce (wedle uznania mogą pozostać w całości lub pokrojone w połówki) i posypać płatkami migdałowymi. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 50 minut.
Komentarze