Ciasto jabłkowe z orzechami włoskimi i czekoladą na kruchym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Make przesiewamy z proszkiem do pieczenia.Dodajmy cukry, jajka śmietanę i przetarte na tarce masło.Mieszamy , wyrabiamy ciasto.
Ciasto schładzamy w lodówce .
W tym czasie obieramy jabłka, kroimy w plastry.
2. Blachę natłuszczamy, połowe ciasta, a nawet troche wiecej - rozprowadzamy na blaszce, na ciescie układamy plastry jabłek , delikatnie oprószamy je cukrem waniliowym i cynamonem.
Na jabłka układamy dosyć gęsto łuskane orzechy.
Nastepnie na wierzchu rozprowadzamy pozostałą czesc schłodzonego ciasta.
Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 s c przez około 40-45 min. Po upieczeniu wierzch polewamy czekolada rozpuszczona w kapieli wodnej . Smacznego:)
Komentarze