Ciasto jabłkowe z orzechami włoskimi i czekoladą na kruchym cieście

4.49 (174 ocen)

  • 55 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

prosty , smaczny a zarazem nieco inny od wszystkich - jesienny jabłecznik z dużą iloscia orzechów włoskich i czekolada-serdecznie polecam:)

  • 55 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
    2 łyzeczki proszku do pieczenia
    250 g masła
    2 jajka
    3\4 szklanki cukru
    2 łyżki smietany
    1 łyzeczka cukru waniliowego
    200 g orzechów włoskich łuskanych
    1 i 1\2 tabliczki czekolady białej
    1\2 tabliczki czekolady mlecznej
    około 1 kg jabłek
    cynamon
    cukier waniliowy
Wystaw ocenę:

4.49 (174 ocen)

Ciasto jabłkowe z orzechami włoskimi i czekoladą na kruchym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Make przesiewamy z proszkiem do pieczenia.Dodajmy cukry, jajka śmietanę i przetarte na tarce masło.Mieszamy , wyrabiamy ciasto.
    Ciasto schładzamy w lodówce .
    W tym czasie obieramy jabłka, kroimy w plastry.
    2. Blachę natłuszczamy, połowe ciasta, a nawet troche wiecej - rozprowadzamy na blaszce, na ciescie układamy plastry jabłek , delikatnie oprószamy je cukrem waniliowym i cynamonem.
    Na jabłka układamy dosyć gęsto łuskane orzechy.
    Nastepnie na wierzchu rozprowadzamy pozostałą czesc schłodzonego ciasta.
    Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 s c przez około 40-45 min. Po upieczeniu wierzch polewamy czekolada rozpuszczona w kapieli wodnej . Smacznego:)

Porady

duza blacha.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Jabłka Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować