CIASTO TORTOWE ( BEZ PSZENICY, GLUTENU )

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Ciasto tortowe to nic innego jak delikatne biszkopty i krem budyniowy. Biszkopt przygotowałam bez dodatku mąki pszennej tak więc można je przygotowań dla osób które nie tolerują glutenu.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto jasne:
    5 jajek (żółtka i białka osobno),
    3/4 szklanka cukru,
    1/2 szklanki mąki kukurydzianej,
    1/2 szklanki skrobi ziemniaczanej.
    Ciasto ciemne:
    5 jajek (żółtka i białka osobno),
    3/4 szklanka cukru,
    1/2 szklanki mąki kukurydzianej,
    1/2 szklanki skrobi ziemniaczanej,
    2 łyżki kakao.
    Masa budyniowa:

    400 g masła,
    2 budynie śmietankowe lub waniliowe,
    1 litr mleka,
    4 łyżki cukru.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasto z kremem

Ciasto tortowe ( bez pszenicy, glutenu ) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielany od żółtek.
    Z białek ubijamy pianę ze szczyptą soli. Stopniowo dodajemy cukier ubijając na sztywną pianę.

    Następnie dodajemy żółtka i mieszamy mikserem na najwolniejszych obrotach.
    Mąki mieszamy wraz z proszkiem do pieczenia i szpatułką delikatnie mieszamy z pianą.
    Blaszkę 24X24 wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto, pieczemy 40-45 minut w 180 stopniach.
    Studzimy, przecinamy na pół.

    Tak samo postępujemy z ciemnym ciastem, tylko na koniec dodajemy kakao.

    Blaszkę 24X24 wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto, pieczemy 40-45 minut w 180 stopniach.
    Studzimy, przecinamy na pół.

    Budyń gotujemy zgodnie we wskazówkami na opakowaniu. 700 ml mleka wlewamy do rondla i doprowadzamy do wrzenia. Do naczynia wlewamy pozostałe mleko czyli 300 ml i wsypujemy proszek budyniowy i cukier. Dokładnie mieszamy i mieszankę wlewamy do gotującego się mleka.

    Całość mieszamy do momentu zgęstnienia budyniu. Przygotowany budyń odstawiamy do wystudzenia.

    Miękkie masło miksujemy na jasny krem i stopniowo dodajemy budyń. Miksujemy na średnich obrotach do momentu powstania gęstej jasnej masy.

    Do blaszki w której piekły się biszkopty układamy papier do pieczenia (będzie nam prościej wyjąć ciasto z blaszki ) i przekładamy jedną cześć ciemnego ciasta.

    Następnie masę dzielimy na 3 części i przekładamy jedną z nich.

    Kolejno układamy jasne ciasto, drugą część masy, ciemne ciasto, ostatnią część masy i przykrywamy jasnym biszkoptem.

    Ciasto jest bardzo delikatnie więc róbmy to ostrożnie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować