Ciasto tortowe to nic innego jak delikatne biszkopty i krem budyniowy. Biszkopt przygotowałam bez dodatku mąki pszennej tak więc można je przygotowań dla osób które nie tolerują glutenu.
Ciasto tortowe ( bez pszenicy, glutenu ) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielany od żółtek.
Z białek ubijamy pianę ze szczyptą soli. Stopniowo dodajemy cukier ubijając na sztywną pianę.
Następnie dodajemy żółtka i mieszamy mikserem na najwolniejszych obrotach.
Mąki mieszamy wraz z proszkiem do pieczenia i szpatułką delikatnie mieszamy z pianą.
Blaszkę 24X24 wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto, pieczemy 40-45 minut w 180 stopniach.
Studzimy, przecinamy na pół.
Tak samo postępujemy z ciemnym ciastem, tylko na koniec dodajemy kakao.
Blaszkę 24X24 wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto, pieczemy 40-45 minut w 180 stopniach.
Studzimy, przecinamy na pół.
Budyń gotujemy zgodnie we wskazówkami na opakowaniu. 700 ml mleka wlewamy do rondla i doprowadzamy do wrzenia. Do naczynia wlewamy pozostałe mleko czyli 300 ml i wsypujemy proszek budyniowy i cukier. Dokładnie mieszamy i mieszankę wlewamy do gotującego się mleka.
Całość mieszamy do momentu zgęstnienia budyniu. Przygotowany budyń odstawiamy do wystudzenia.
Miękkie masło miksujemy na jasny krem i stopniowo dodajemy budyń. Miksujemy na średnich obrotach do momentu powstania gęstej jasnej masy.
Do blaszki w której piekły się biszkopty układamy papier do pieczenia (będzie nam prościej wyjąć ciasto z blaszki ) i przekładamy jedną cześć ciemnego ciasta.
Następnie masę dzielimy na 3 części i przekładamy jedną z nich.
Kolejno układamy jasne ciasto, drugą część masy, ciemne ciasto, ostatnią część masy i przykrywamy jasnym biszkoptem.
Ciasto jest bardzo delikatnie więc róbmy to ostrożnie.
Komentarze