Masa :
0,5 l kremówki 30% lub 36%
250 g mascarpone
4 łyżeczki żelatyny spożywczej
1/4 szklanki wody
2 łyżki cukru pudru
oraz:
dżem wiśniowy z kawałkami owoców
szklanka wody
3 łyżki soku z cytryny,
Polewa:
100 g gorzkiej czekolady,
100 ml śmietany kremówki 30 %,
szklanka malin, kilka winogron.
Ciasto śmietanowo- czekoladowe z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielamy od żółtek, białka ubijamy na sztywną pianę stopniowo do masy dodajemy cukier, obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao.Masę przekładamy do tortownicy o średnicy 24 cm wyścielonej papierem do pieczenia. Pieczemy 25 minut w temperaturze 180C. Studzimy. Ostudzone ciasto kroimy na pół. Każdy blat ciasta nasączamy wodą z cytryną. Na jeden blat ciasta wykładamy konfiturę wiśniową i dokładnie rozsmarowujemy.
2.Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklance gorącej wody, dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, w osobnym garnku miksujemy mascarpone na gładką masę. Do masy śmietanowej stopniowo dodajemy mascarpone i cukier puder , wlewamy ostudzoną żelatynę i dokładnie mieszamy. Na konfiturę wiśniową wykładamy 3/4 masy śmietanowej, przykrywamy drugim biszkoptem. Wierzch i boki biszkoptu dokładnie smarujemy pozostałą masą śmietanową. Schładzamy w lodówce. Śmietanę kremówkę podgrzewamy, dodajemy połamaną w kostkę czekoladę i mieszamy aż czekolada się rozpuści ( śmietana nie może się zagotować). Polewę studzimy i jeszcze ciepłą polewamy ciasto, dekorujemy malinami oraz winogronem.
Komentarze