Czekoladowe ciasto z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka ubić z cukrem. Mąkę, budyń i proszek razem przesiać, dodać do ubitych jajek i delikatnie wymieszać. Wylać do wyłożonej papierem tortownicy i piec 20 minut w temperaturze 180 stopni. Po schłodzeniu zdrapać odstającą skórkę.
2.Maliny zagotować z cukrem, zmiksować blenderem i przetrzeć przez sito.
3.Musu powinno być 250 ml, jeżeli wyszło mniej to uzupełnić sokiem lub wodą. Podgrzać, zdjąć z ognia i wsypać galaretkę. Mieszać do rozpuszczenia i schłodzić. Śmietanę ubić, wymieszać z zimnym musem i wylać do formy wyścielonej folią spożywczą. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.
4.Do mleka wsypać żelatynę, po 5 minutach postawić miseczkę na rondlu z gotującą się wodą i mieszać do rozpuszczenia. Zdjąć rondel z ognia i do miseczki włożyć połamaną białą czekoladę i wanilię. Mieszać do rozpuszczenia czekolady. Śmietanę ubić i wymieszać z przestygniętą masą czekoladową.
5.1/3 białej masy wylać do formy wyścielonej folią spożywczą i na chwilę wstawić do zamrażarki. Następnie na zastygniętej białej masie położyć zastygniętą masę malinową.
6.Następnie wylać resztę białej masy i posypać malinami. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy ciemnej.
7.Do miseczki wlać mleko, wsypać żelatynę i po 5 minutach rozpuścić nad parą wodną. Dodać połamaną czekoladę i wymieszać. Śmietanę ubić i połączyć z przestygniętą masą czekoladową. Biszkopt włożyć do formy w której się piekł i wylać 1/3 masy ciemnej. Wstawić na chwilę do zamrażarki.
8.Na masę ciemną położyć zastygniętą masę białą z malinami i wylać resztę masy ciemnej. Trzeba to robić w miarę szybko, ponieważ masy szybko zastygają. Wstawić do lodówki.
9.Wyjąć ciasto z tortownicy. Czekoladę ze śmietaną rozpuścić w kąpieli wodnej i polać górę ciasta. Boki posypać startymi truflami. Górę udekorować migdałami, wiórkami białej czekolady i malinami lub według swojego gustu.
Komentarze