Czekoladowe ciasto z malinami

  • wyświetlono: 1112 |
  • dodany do książki kucharskiej: 10 |
  • polecenia: 0

Ciasto jest bardzo czekoladowe i pyszne. Wprawdzie jest z nim trochę zabawy, ale warto.

IMG_4402
Publikacja: Archiwalne przepisy

Składniki

Biszkopt:
2 jajka
3 łyżki cukru
1 czubata łyżka budyniu waniliowego
1 łyżka mąki
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Forma: 24 cm

Masa malinowa:
250 g malin
2 łyżki cukru
200 ml śmietany 30 %
1 galaretka malinowa
Forma: 18 cm

Masa biała:
70 ml mleka
9 g żelatyny
200 ml śmietany 30%
1 łyżka ekstraktu wanilii
130g białej czekolady
Forma: 20 cm

3/4 szkl malin

Masa ciemna:
130 ml mleka
150 g gorzkiej czekolady
12 g żelatyny
400 ml śmietany 30%
Forma: 22 cm

Dekoracja:
4 łyżki śmietany 30%
80 g gorzkiej czekolady
4 kostki białej czekolady
7 trufli
migdały w płatkach
maliny
mięta

Sposób przygotowania przepisu:

Czekoladowe ciasto z malinami

  • Biszkopt1. Jajka ubić z cukrem. Mąkę, budyń i proszek razem przesiać, dodać do ubitych jajek i delikatnie wymieszać. Wylać do wyłożonej papierem tortownicy i piec 20 minut w temperaturze 180 stopni. Po schłodzeniu zdrapać odstającą skórkę.
  • Maliny2. Maliny zagotować z cukrem, zmiksować blenderem i przetrzeć przez sito.
  • Masa malinowa3. Musu powinno być 250 ml, jeżeli wyszło mniej to uzupełnić sokiem lub wodą. Podgrzać, zdjąć z ognia i wsypać galaretkę. Mieszać do rozpuszczenia i schłodzić. Śmietanę ubić, wymieszać z zimnym musem i wylać do formy wyścielonej folią spożywczą. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.
  • Masa biała4. Do mleka wsypać żelatynę, po 5 minutach postawić miseczkę na rondlu z gotującą się wodą i mieszać do rozpuszczenia. Zdjąć rondel z ognia i do miseczki włożyć połamaną białą czekoladę i wanilię. Mieszać do rozpuszczenia czekolady. Śmietanę ubić i wymieszać z przestygniętą masą czekoladową.
  • Masa biała z malinową5. 1/3 białej masy wylać do formy wyścielonej folią spożywczą i na chwilę wstawić do zamrażarki. Następnie na zastygniętej białej masie położyć zastygniętą masę malinową.
  • Masa biała z malinową6. Następnie wylać resztę białej masy i posypać malinami. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy ciemnej.
  • Masa ciemna7. Do miseczki wlać mleko, wsypać żelatynę i po 5 minutach rozpuścić nad parą wodną. Dodać połamaną czekoladę i wymieszać. Śmietanę ubić i połączyć z przestygniętą masą czekoladową. Biszkopt włożyć do formy w której się piekł i wylać 1/3 masy ciemnej. Wstawić na chwilę do zamrażarki.
  • Masa biała z malinową i malinami8. Na masę ciemną położyć zastygniętą masę białą z malinami i wylać resztę masy ciemnej. Trzeba to robić w miarę szybko, ponieważ masy szybko zastygają. Wstawić do lodówki.
  • Gotowe9. Wyjąć ciasto z tortownicy. Czekoladę ze śmietaną rozpuścić w kąpieli wodnej i polać górę ciasta. Boki posypać startymi truflami. Górę udekorować migdałami, wiórkami białej czekolady i malinami lub według swojego gustu.
KHWS_01-2016

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciesezonowe_przysmakiczekoladaśmietanaMaliny

Komentarze

Podobne przepisy

Czekoladowe ciasto z malinami.

Dodane przez: BABECZKA 35

Czekoladowe ciasto z malinami

Lubicie ciasta czekoladowe? Jeśli...

Zdrowe ciasto czekoladowe z malinami - bez jajek

Dodane przez: wedith1

Zdrowe ciasto czekoladowe z malinami - bez...

Często macie tak, że chcecie upiec...

Ciasto mocno czekoladowe

Dodane przez: PolskaGotuje

Przepyszne ciasto czekoladowe z malinami

seriously rich chocolate cake -...

Niebiańskie ciasto czekoladowo-orzechowe z malinami

Dodane przez: Młoda mama

Niebiańskie ciasto czekoladowo-orzechowe...

Niebiańskie? Tak…muszę nieskromnie...

czeko

Dodane przez: paolineczka

Parowane ciasto czekoladowe z malinami

Kocham czekoladę….kocham maliny…....

ciasto

Dodane przez: blondynkagotuje90

Ciasto czekoladowe z kremem mascarpone i...

Mięciutkie, puszyste, rozpływające...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE