Ciasto śmietanowiec z galaretkami, Kostka Rubika

  • wyświetlono: 191 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Jest lekkie i delikatne jak ptasie mleczko. Bardzo proste w wykonaniu. Kolorowe dlatego dzieci go uwielbiają.

MagdalenaS
  • 10 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

Biszkopt:
6 jajek
1 szklanka cukru
1 szczypta soli
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:
2 i pół opakowania galaretki cytrynowej
660 ml śmietany 30% lub 36 %
Plus:
1 galaretka truskawkowa
1 galaretka agrestowa
1 galaretka pomarańczowa

Polewa:
120 ml śmietany kremówki
120 g czekolady deserowej dobrej jakości

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto śmietanowiec z galaretkami, Kostka Rubika

  • 1. Ciasto ( biszkopt):
    Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania wsypać cukry i miksować do uzyskania sztywnej bezy. Następnie dodawać po jednym żółtku, miksując na najniższych obrotach.
    Mąkę przesiać z proszkiem. Do masy dodać mąkę i wymieszać już nie mikserem - delikatnie, ale dokładnie.
    Ciasto wylać na prostokątną blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia ( 22x35). Piec w temp 180 stopni ok 35 minut. Po wystudzeniu biszkopt przekroić na 2 blaty.
  • 2. Masa:
    Galaretki:truskawkową, agrestową i pomarańczową rozrobić w szklance wody( każdą osobno). Wlać do 3 talerzy/ prostokątnych miseczek. Odstawić do stężenia. Kiedy będą już twarde pokroić w kostkę. Kiedy już uzyskamy kostkę z galaretek przygotowujemy dalszą część masy.
    Galaretki cytrynowe rozrobić w 500 ml gorącej wody. Wystudzić.
    Śmietankę kremówkę ubić na sztywno. Lekko tężejącą galaretkę cytrynową powoli wlewać do śmietanki i delikatnie mieszać drewnianą łyżką, Do masy dodać pokrojone w kostki pozostałe galaretki. Całość dokładnie wymieszać.
  • 3. Wystudzony pierwszy blat biszkoptu umieścić w blaszce wyłożonej dokładnie papierem do pieczenia ( w tej samej co był pieczony ). Na ciasto wylać masę, wyrównać i przykryć drugim blatem, lekko docisnąć. przykryć folia i odstawić do lodówki.
  • 4. Polewa:
    W małym garnuszku kremówkę podgrzać prawie do wrzenia. Zdjąć z palnika. Dodać połamaną czekoladę i pozostawić na 2 minuty. Po tym czasie dokładnie wymieszać. Poczekać aż lekko zgęstnieje i posmarować ciasto.
  • 5. Udekorowane polewą czekoladową ciasto odstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Smacznego :)

Porady

Zamiast biszkoptu można użyć gotowych biszkopcików podłużnych lub okrągłych. Smaki galaretek można dowolnie modyfikować. Galaretki przeznaczone do pocięcia w kostkę można przygotować dzień wcześniej.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

galaretkabiszkoptbita śmietanałatwe ciastoptasie mleczkoszybki placekplacek z galaretkąmasa galaretkowamasa śmietankowałatwy placekmasa z galaretkiciasto z galaterkąśmietankowo galaretkowa

Komentarze

Podobne przepisy

image-1nise68

Dodane przez: Teodorka

Ciasto Śmietanowiec z jabłkami

Przepis na to ciasto pochodzi z...

kostki ciasta

Dodane przez: Babcia Tereska

CIASTO ŚMIETANOWIEC Z WIŚNIAMI

Ciasto na kruchym spodzie z kruszonką...

Ciasto z galaretkami

Dodane przez: Krystyna32

Ciasto z galaretkami

Pyszne, kremowe i lekkie ciasto.

ciasto z galaretkami

Dodane przez: Konto nieaktywne

Ciasto z galaretkami

Przepis dostałam od koleżanki....

Ciasto śmietankowe z galaretkami

Dodane przez: slodkokwasnakuchnia

Ciasto śmietankowe z galaretkami

Zapraszam na smaczne i lekkie ciasto...

Ciasto kakaowe z masą serową i galaretkami

Dodane przez: agarybak76

Ciasto kakaowe z masą serową i galaretkami

Pyszne ciasto, po które chętnie...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE