Ciasto śmietanowiec z galaretkami, Kostka Rubika

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Jest lekkie i delikatne jak ptasie mleczko. Bardzo proste w wykonaniu. Kolorowe dlatego dzieci go uwielbiają.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jajek
    1 szklanka cukru
    1 szczypta soli
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    1 szklanka mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa:
    2 i pół opakowania galaretki cytrynowej
    660 ml śmietany 30% lub 36 %
    Plus:
    1 galaretka truskawkowa
    1 galaretka agrestowa
    1 galaretka pomarańczowa

    Polewa:
    120 ml śmietany kremówki
    120 g czekolady deserowej dobrej jakości
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto śmietanowiec z galaretkami, kostka rubika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto ( biszkopt):
    Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania wsypać cukry i miksować do uzyskania sztywnej bezy. Następnie dodawać po jednym żółtku, miksując na najniższych obrotach.
    Mąkę przesiać z proszkiem. Do masy dodać mąkę i wymieszać już nie mikserem - delikatnie, ale dokładnie.
    Ciasto wylać na prostokątną blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia ( 22x35). Piec w temp 180 stopni ok 35 minut. Po wystudzeniu biszkopt przekroić na 2 blaty.
  • 2. Masa:
    Galaretki:truskawkową, agrestową i pomarańczową rozrobić w szklance wody( każdą osobno). Wlać do 3 talerzy/ prostokątnych miseczek. Odstawić do stężenia. Kiedy będą już twarde pokroić w kostkę. Kiedy już uzyskamy kostkę z galaretek przygotowujemy dalszą część masy.
    Galaretki cytrynowe rozrobić w 500 ml gorącej wody. Wystudzić.
    Śmietankę kremówkę ubić na sztywno. Lekko tężejącą galaretkę cytrynową powoli wlewać do śmietanki i delikatnie mieszać drewnianą łyżką, Do masy dodać pokrojone w kostki pozostałe galaretki. Całość dokładnie wymieszać.
  • 3. Wystudzony pierwszy blat biszkoptu umieścić w blaszce wyłożonej dokładnie papierem do pieczenia ( w tej samej co był pieczony ). Na ciasto wylać masę, wyrównać i przykryć drugim blatem, lekko docisnąć. przykryć folia i odstawić do lodówki.
  • 4. Polewa:
    W małym garnuszku kremówkę podgrzać prawie do wrzenia. Zdjąć z palnika. Dodać połamaną czekoladę i pozostawić na 2 minuty. Po tym czasie dokładnie wymieszać. Poczekać aż lekko zgęstnieje i posmarować ciasto.
  • 5. Udekorowane polewą czekoladową ciasto odstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Smacznego :)

Porady

Zamiast biszkoptu można użyć gotowych biszkopcików podłużnych lub okrągłych. Smaki galaretek można dowolnie modyfikować. Galaretki przeznaczone do pocięcia w kostkę można przygotować dzień wcześniej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować