Ciasto kostka rubika

  • wyświetlono: 6048 |
  • dodany do książki kucharskiej: 8 |
  • polecenia: 0

Pyszne, efektowne ciacho, ale ostrzegam pracochłonne i wymagające trochę cierpliwości. Zwłaszcza jeżeli prześpicie tężenie galaretki jak ja i będziecie musieli ją rozpuszczać ponownie :D.

Marica738
Publikacja: Archiwalne przepisy
  • 120min

Składniki

blaszka 24 x 28 cm


Biszkopt kakaowy


6 jajek
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki pszennej
2 czubate łyżki kakao
12 łyżek oleju
12 łyżek ciepłej wody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Biszkopt jasny

3 jajka
1 szklanka mąki
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
6 łyżek oleju
6 łyżek ciepłej wody
Masa budyniowa

1 budyń waniliowy
0,5 L mleka
kostka masła
Dodatkowo

4 rodzaje galaretek x 2
poncz do nasączenia biszkoptu

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto kostka rubika

  • 1. Biszkopty


    Oba biszkopty przyrządzamy tak:
    Ubijamy białka, pod koniec dodajemy cukier, następnie dodajemy żółtka wymieszane z proszkiem do pieczenia.
    Dodajemy olej i wodę delikatnie mieszamy. Wsypujemy przesianą mąkę wraz z kakao - w przypadku jasnego biszkoptu samą mąkę, delikatnie i dokładnie mieszamy ciasto.
    Wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia - tylko dno. Pieczemy w 180 C około 35 minut.
    Jasny biszkopt pieczemy 25 minut.
  • 2. Masa budyniowa


    Gotujemy budyń wg. przepisu na opakowaniu, studzimy. Ucieramy masło z budyniem.
  • 3. Galaretki:


    Galaretki rozpuszczamy po 2 w 400 ml gorącej wody i odstawiamy, aż zaczną tężeć.
  • 4. Składanie


    Ścinamy wierzch ciemnego biszkoptu, następnie dzielimy go na dwa równe blaty.
    Jasny biszkopt dzielimy na 11 równych pasków.
    Nasączamy dolny biszkopt ponczem u mnie herbata z cukrem i dużą ilością soku z cytryny. Smarujemy cienko warstwą kremu.
    Układamy na masie, w równych odstępach 6 pasków z jasnego ciasta.
    Każdy pasek z wierzchu, smarujemy cienką warstwą kremu.
    Pomiędzy paski wlewamy tężejącą galaretkę, na niej pozostałe paski z biszkoptu i powtarzamy.
    Na wierzch kładziemy drugi blat i nasączamy ponczem. Smarujemy resztą kremu, wierzch posypujemy dekoracyjnie skruszonym biszkoptem, który odkroiliśmy z góry ciasta. Odstawiamy w chłodne miejsce na około 1 godzinę. Kroimy wzdłuż dłuższej strony ciasta.
PP_02-2017

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycie

Komentarze

Podobne przepisy

ciasto kostka cytrynowa

Dodane przez: slodkokwasnakuchnia

Ciasto "kostka cytrynowa"

Ciasto bez pieczenia,na zimno.Bardzo...

Kostka malinowa

Dodane przez: juchab

Ciasto Kostka malinowa

Niezwykle puszysty i miękki biszkopt...

Kostka limonkowa

Dodane przez: 2milutka

Ciasto Kostka limonkowa

Proste i szybkie do przygotowania...

Kostka  alpejska .

Dodane przez: Annna MM

Ciasto Kostka alpejska

To ciasto robię już nie pierwszy...

Kostka fantazja

Dodane przez: zzewa

Ciasto Kostka fantazja

Jak wiecie dość często piekę i...

Kostka alpejska.

Dodane przez: Annna MM

Ciasto Kostka alpejska

To ciasto robię już nie pierwszy...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE