Ciasto "Skalniak"

4.5 (178 ocen)

  • 45 min

Ciasto jest u nas numerem jeden na każde święta i inne rodzinne uroczystości. Jest pyszne, dosyć słodkie i mocno naszpikowane bakaliami.

  • 45 min

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szklanki mąki
    1 margaryna
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    4 żółtka
    1-2 łyżki śmietany

    Powidło lub dżem ( u mnie porzeczkowy)

    Piana z białek:
    4 białka
    1/2 szklanki cukru pudru
    1 łyżka mąki ziemniaczanej

    Masa:
    1 masło
    1 puszka masy krówkowej

    Bakalie po 3-4 łyżki:
    orzechy włoskie
    morele
    rodzynki
    żurawina
    płatki migdałowe

    Polewa czekoladowa
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto "skalniak" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić w proporcjach 3 do 1.
  • 2. 3/4 ciasta rozwałkować, wyłożyć na blachę, posmarować dżemem i przykryć pianą ubitą z 4 białek. Piec ok. 30-40 minut.
  • 3. Pozostałą część ciasta rozwałkować i również upiec na złoty kolor. Ta cześc będzie do kruszenia.
  • 4. Masło utrzeć na puszystą masę i dodać porcjami masę krówkową.
  • 5. Gotową masę wyłożyć na ciasto z bezą i wyrównać.
  • image-0ent74y 6. Układać na sztorc kawałki pokruszonego placka.
  • image-1onn39t 7. Tak przygotowane ciasto posypać bakaliami i polać polewą czekoladową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

3.85 (625 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Ciasto Euforia

To może cię zainteresować