Ciasto Shrek

4.5 (190 ocen)

Nie znam osoby, która nie lubi tego ciasta :) Chyba wszyscy je już próbowali. Jest przepyszne, choć troszkę pracochłonne. Ładnie się prezentuję i zachwyca nawet najbardziej wymagających gości. Polecam!

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jajek w temperaturze pokojowej
    5 łyżek cukru
    5 łyżek mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii

    Masa budyniowa:
    1 butelka (900 ml) soku Pysio zielonego (banan, jabłko, kiwi)
    2 budynie śmietankowe bez cukru

    Masa śmietanowa:
    500 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
    1 galaretka zielona agrestowa/ kiwi

    Galaretka na wierzch:
    2 galaretki zielone - agrestowe/ kiwi

    Dodatkowo:
    2 op. delicji szampańskich, np. pomarańczowych (około 24 sztuki)
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Sok

Ciasto shrek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0p67xgy 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodawać cukier, cały czas miksując. Dodać żółtka, miksować. Wsypać przesiane suche składniki i delikatnie wmieszać je do masy. Masę przelać do blaszki o wymiarach 23x39 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180st.C około 25 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.
  • image-1vpsha1 2. Masa budyniowa: W 1,5 szkl. soku rozpuścić budynie. Resztę soku zagotować. Dodać rozpuszczone budynie i cały czas mieszając, gotować do zgęstnienia budyniu.
  • image-1qpcesc 3. Jeszcze ciepły wylać na ostudzony biszkopt, wyrównać powierzchnię i pozostawić do ostygnięcia masy budyniowej.
  • image-0uuy6v9 4. Na ostygniętą masę budyniową poukładać delicje.
  • image-214rpjc 5. Na ciastka wyłożyć masę śmietanową, wyrównać. Schłodzić do stężenia.
  • image-1yrp5ye 6. Na sam koniec na masę śmietanową wylać tężejące galaretki rozpuszczone w 800 ml wody. Całość schłodzić w lodówce całą noc. Smacznego!(inspiracja/ źródło: Domowa cookierenka Agi)
  • image-2b7dhyt 7. Masa śmietanowa: Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodawać tężejącą galaretkę rozpuszczoną w ¾ szkl. wody. Dobrze zmiksować.
  • 8. Galaretkę rozpuścić w ¾ szkl. gorącej wody. Odstawić do wystygnięcia. Pozostałe dwie galaretki rozpuścić w 800 ml gorącej wody i również odstawić do wystygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować