Nie znam osoby, która nie lubi tego ciasta :) Chyba wszyscy je już próbowali. Jest przepyszne, choć troszkę pracochłonne. Ładnie się prezentuję i zachwyca nawet najbardziej wymagających gości. Polecam!
Składniki:
Biszkopt:
5 jajek w temperaturze pokojowej
5 łyżek cukru
5 łyżek mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
Masa budyniowa:
1 butelka (900 ml) soku Pysio zielonego (banan, jabłko, kiwi)
2 budynie śmietankowe bez cukru
Masa śmietanowa:
500 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
1 galaretka zielona agrestowa/ kiwi
Galaretka na wierzch:
2 galaretki zielone - agrestowe/ kiwi
Dodatkowo:
2 op. delicji szampańskich, np. pomarańczowych (około 24 sztuki)
1.Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodawać cukier, cały czas miksując. Dodać żółtka, miksować. Wsypać przesiane suche składniki i delikatnie wmieszać je do masy. Masę przelać do blaszki o wymiarach 23x39 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180st.C około 25 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.
2.Masa budyniowa: W 1,5 szkl. soku rozpuścić budynie. Resztę soku zagotować. Dodać rozpuszczone budynie i cały czas mieszając, gotować do zgęstnienia budyniu.
3.Jeszcze ciepły wylać na ostudzony biszkopt, wyrównać powierzchnię i pozostawić do ostygnięcia masy budyniowej.
4.Na ostygniętą masę budyniową poukładać delicje.
5.Na ciastka wyłożyć masę śmietanową, wyrównać. Schłodzić do stężenia.
6.Na sam koniec na masę śmietanową wylać tężejące galaretki rozpuszczone w 800 ml wody. Całość schłodzić w lodówce całą noc. Smacznego!(inspiracja/ źródło: Domowa cookierenka Agi)
7.Masa śmietanowa: Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodawać tężejącą galaretkę rozpuszczoną w ¾ szkl. wody. Dobrze zmiksować.
8.Galaretkę rozpuścić w ¾ szkl. gorącej wody. Odstawić do wystygnięcia. Pozostałe dwie galaretki rozpuścić w 800 ml gorącej wody i również odstawić do wystygnięcia.
Komentarze