Czekoladowo - malinowy tort naleśnikowy

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Pyszny torcik naleśnikowy z kremem czekoladowym i malinami! Dlatego uwielbiam przeglądać zagraniczne blogi, wiele jeszcze takich wspaniałości przede mną! :) Idealne zakończenie karnawału i na Pancake's Day! Ale także na królewskie śniadanie!

  • 3 godz.

Składniki:

  • Składniki na ciasto naleśnikowe:

    280 g mleka
    280 ml wody
    5 małych jajek
    280 g mąki pszennej
    1/2 łyżki soli
    2 łyżki cukru
    4 łyżki masla


    Składniki na krem czekoladowy z malinami:

    300 g czekolady (u mnie pół na pół gorzka z mleczną)
    280 ml śmietany kremówki (co najmniej 36%)
    100 g malin (można użyć mrożonych)\
    2 łyżki cukru
    Ponadto:

    100 ml śmietany kremówki
    50 g malin
    50 g gorzkiej czekolady
    2 łyżki cukru
    czekoladowa posypka

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Naleśniki

Czekoladowo - malinowy tort naleśnikowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki miksujemy na jednolitą masę. Odkładamy ciasto do lodówki na co najmniej godzinę. Po tym czasie wyjmujemy z lodówki, rozgrzewamy patelnię o śr. 20 cm, można przetrzeć ją lekko nasączonym olejem ręcznikiem kuchennym. Smażymy cienkie naleśniki. Z tej porcji wychodzi ok. 32 naleśniki. 25 zostawiłam do tortu, resztę zjedliśmy :) naleśniki można też usmażyć dzień wcześniej przed składaniem tortu, ale po usmażeniu wystudzić i szczelnie owinąć folią.
  • 2. Śmietanę podgrzewamy w rondelku i gorącą, zalewamy czekoladę. Zostawiamy na 5 minut, po czym mieszamy na jednolitą masę. Przykrywamy folią spożywczą, tak, by dotykała wierzchu kremu i schładzamy w lodówce przynajmniej godzinę. Krem, podobnie jak naleśniki, można przygotować dzień wcześniej, jednak przed użyciem musi dojść do temperatury pokojowej. Masę ubijamy na lekki krem. Maliny rozgniatamy widelcem i mieszamy z cukrem.
    Bierzemy naleśnik i smarujemy kremem, łyżeczką malin, przykrywamy kolejnym naleśnikiem i robimy tak do wyczerpania składników
  • 3. Kremówkę ubijamy na sztywno, wykładamy na górę tortu. Układamy maliny i dekorujemy posypką. Czekoladę roztapiamy i doprowadzamy do ok. 40 stopni. Przekładamy do małego woreczka cukierniczego i malujemy serduszka na kawałku papieru do pieczenia. Schładzamy w lodówce. Gdy stwardnieją, ozdabiamy tort. Przechowywać w lodówce. Smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować