Sękacz rumowo- migdałowy

  • wyświetlono: 317 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Bardzo smaczne ciasto :)

IMG_1811
  • 20 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

200 gram cukru pudru
100 gram mąki ziemniaczanej
150 gram mąki tortowej
7 jajek
Szczypta soli
16 gram cukru waniliowego
50 gram zmielonych płatków migdałowych
1,5 łyżki rumu
250 gram stopionego wystudzonego naturalnego masła
Tortownica 24 cm

Sposób przygotowania przepisu:

Sękacz rumowo- migdałowy

  • 1. Piekarnik rozgrzać do 180 st, termo/obieg
    Tortownicę natłuścić, samo dno.
    Połączyć obie mąki. Jajka ubić ze szczyptą soli miksować przez około 7-8 minut stopniowo dodając cukier i wanilię.Gdy masa już zbieleje i będzie puszysta, zmniejszyć obroty miksera do minimum i stopniowo dodawać na przemian obie mąki i masło. Na końcu dodać migdały i rum.
    Na dno formy wlać cienką warstwę ciasta i zapiec do zrumienienia około 10 minut. Dolewać kolejne warstwy i zapiekać Po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ciastaWielkanocboże narodzenieimprezababkiciasta biszkoptowesękacz domowySylwester karnawał

Komentarze

Podobne przepisy

Rumowy keks

Dodane przez: joanna30

Rumowy keks

Uwielbiam zarówno ciasta ucierane...

Comber rumowy

Dodane przez: agazlotko

Comber rumowy

Pyszne ciasto do kawy

ciasto rumowe

Dodane przez: capri

ciasto orzechowo-rumowe

niezwykle aromatyczne, mocno rumowe,...

tortowe z rumowym kremem

Dodane przez: kasienka1987

rumowy półmetek

pyszne delikatne ciasto dla każdego...

Sernik rumowy z rodzynkami

Dodane przez: Lipcowadziewczyna

Sernik rumowy z rodzynkami

Sernik waniliowy z dodatkiem rodzynków...

Ciasto czekoladowo rumowe

Dodane przez: Bo-Bożena

Ciasto czekoladowo-rumowe

Wilgotne, mocno czekoladowe ciasto...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE