Zapraszam na pyszne rodzinne ciasto. Lekkie, ptysiowe blaty przełożone delikatnym kremem śmietanowo-truskawkowym zachwycą dużych i małych. Jest to idealny wypiek na spotkania rodzinne. Polecam
4 godz.
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
ciasto: 1 szkl wody
150 g margaryny
1 szkl maki pszennej
2 jajka
krem: 200 g truskawek
500 ml śmietanki kremówki 36%
1/2 szkl cukru pudru
2 op. galaretki truskawkowej
1 szkl gorącej wody
oraz tortownica o śred. 28 cm
Ciasto ptysiowe z kremem śmietanowo-truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnka wlewamy wodę oraz wkrajamy margarynę, zagotowujemy. Do gotującego się płynu wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka. Zdsejmujemy z ognia i odstawiamy do ostudzenia. Na papierze do pieczynia odrysowujemy spód tortownicy (2 razy).Papier umieszaczamy na blaszce (najlepiej z wyposażenia piekarnika). Do ostudzonego ciasta wbijamy po kolei jajka i miksujemy do całkowitago połącznia. Dzielimy ciasto na pół i wkładamy do woreczka foliowego. Odcinamy koniec worka i delikatmie wypełniamy ciastem kontur narysowany na papierze (zostawiamy ok. 1/2 cm odstępu od linii). delikatnie wyrównujemy ciasto szpatułką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez ok. 40 minut w temperaturze 200 stopni. wyjmujemy i odstawiamy do ostygnięcia i tak samo robimy z drugim blatem ciasta.
Krem: Galaretki rozpuszczamy w szklance gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia. Truskawki myjemy, odcinamy szypułki i blendujemy je na mus. Do wysokiej miski wlewamy zimną śmietankę, dosypujemy cukier puder i miksujemy na sztywno. Potem dolewamy mus truskawkowy, miksujemy. Na koniec dolewamy ostudzone galaretki i miksujemy, aż masa dokładnie się połączy z galaretkami.
Do tortownicy wkładamy na dno blat zimnego ciasta ptysiowego, wlewamy tężejącą masę śmietanową i wyrównujemy. Na górze układamy drugi blat ciasta i lekko dociskamy. Wstawiamy do lodówki na całą noc. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
Komentarze