Ciasto ptysiowe z kremem śmietanowo-truskawkowym

0 (0 ocen)

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Zapraszam na pyszne rodzinne ciasto. Lekkie, ptysiowe blaty przełożone delikatnym kremem śmietanowo-truskawkowym zachwycą dużych i małych. Jest to idealny wypiek na spotkania rodzinne. Polecam

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto: 1 szkl wody
    150 g margaryny
    1 szkl maki pszennej
    2 jajka
    krem: 200 g truskawek
    500 ml śmietanki kremówki 36%
    1/2 szkl cukru pudru
    2 op. galaretki truskawkowej
    1 szkl gorącej wody
    oraz tortownica o śred. 28 cm
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Jajko

Ciasto ptysiowe z kremem śmietanowo-truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wlewamy wodę oraz wkrajamy margarynę, zagotowujemy. Do gotującego się płynu wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka. Zdsejmujemy z ognia i odstawiamy do ostudzenia. Na papierze do pieczynia odrysowujemy spód tortownicy (2 razy).Papier umieszaczamy na blaszce (najlepiej z wyposażenia piekarnika). Do ostudzonego ciasta wbijamy po kolei jajka i miksujemy do całkowitago połącznia. Dzielimy ciasto na pół i wkładamy do woreczka foliowego. Odcinamy koniec worka i delikatmie wypełniamy ciastem kontur narysowany na papierze (zostawiamy ok. 1/2 cm odstępu od linii). delikatnie wyrównujemy ciasto szpatułką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez ok. 40 minut w temperaturze 200 stopni. wyjmujemy i odstawiamy do ostygnięcia i tak samo robimy z drugim blatem ciasta.
    Krem: Galaretki rozpuszczamy w szklance gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia. Truskawki myjemy, odcinamy szypułki i blendujemy je na mus. Do wysokiej miski wlewamy zimną śmietankę, dosypujemy cukier puder i miksujemy na sztywno. Potem dolewamy mus truskawkowy, miksujemy. Na koniec dolewamy ostudzone galaretki i miksujemy, aż masa dokładnie się połączy z galaretkami.
    Do tortownicy wkładamy na dno blat zimnego ciasta ptysiowego, wlewamy tężejącą masę śmietanową i wyrównujemy. Na górze układamy drugi blat ciasta i lekko dociskamy. Wstawiamy do lodówki na całą noc. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Mąka Margaryna Śmietana Truskawki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować