Ciasto pstrokate - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować ciasto kruche : mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać pokrojone w kostkę masło i wymieszać. Żółtka ,cukier i cukier waniliowy roztrzepać w śmietanie i dodać do reszty składników. Wyrobić lśniące ciasto. Podzielić na 2 części. Jedną wyłożyć równo na formę o wymiarach 23x38 cm, a drugą włożyć do lodówki.
2.Masło utrzeć z cukrem , dodając po jednym żółtku i połączyć z zmielonym serem, dodać budyń i wymieszać. Z białek ubić pianę i delikatnie wmieszać do sera. Połowę sera wymieszać z kakao.
3.W formie wyłożonej ciastem kruchym wykładać łyżką lub szprycą na przemian paski sera białego, maku i sera z kakao. Każdą warstwę układać inaczej aż do wyczerpania składników. Drugą część ciasta wyjąć z lodówki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub pokruszyć na wierzchu ciasta.
4.Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez ok. godzinę. Po upieczeniu i wystudzeniu wierzch ciasta obsypać cukrem pudrem
Komentarze