Ciasto Pstrokate

0 (0 ocen)

Wymyśliłam ciasto z moich ulubionych składników.

Składniki:

  • Ciasto kruche :

    4 szklanki mąki
    3 żółtka
    kostka masła
    1 szklanka cukru pudru
    3 łyżki kwaśnej śmietany
    cukier waniliowy
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa serowa:

    120 dag sera białego (zmielonego)
    20 dag masła
    6 jaj
    2 szklanki cukru kryształu
    budyń waniliowy
    2 łyżeczki kakao

    oraz:

    puszka gotowej masy makowej
    łyżka cukru pudru


Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto pstrokate - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować ciasto kruche : mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać pokrojone w kostkę masło i wymieszać. Żółtka ,cukier i cukier waniliowy roztrzepać w śmietanie i dodać do reszty składników. Wyrobić lśniące ciasto. Podzielić na 2 części. Jedną wyłożyć równo na formę o wymiarach 23x38 cm, a drugą włożyć do lodówki.
  • 2. Masło utrzeć z cukrem , dodając po jednym żółtku i połączyć z zmielonym serem, dodać budyń i wymieszać. Z białek ubić pianę i delikatnie wmieszać do sera. Połowę sera wymieszać z kakao.
  • 3. W formie wyłożonej ciastem kruchym wykładać łyżką lub szprycą na przemian paski sera białego, maku i sera z kakao. Każdą warstwę układać inaczej aż do wyczerpania składników. Drugą część ciasta wyjąć z lodówki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub pokruszyć na wierzchu ciasta.
  • 4. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez ok. godzinę. Po upieczeniu i wystudzeniu wierzch ciasta obsypać cukrem pudrem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

3.85 (625 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Ciasto Euforia

To może cię zainteresować