Ciasto porzeczkowo- pomarańczowe z krówkową polewą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnka wkładamy margarynę, 0,5 szklanki wody, 1 szklankę cukru i 2 łyżki kakao. Wszystko zagotowujemy i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Po wystygnięciu dodajemy żółtka, mąkę, proszek do pieczenia- wszystko dokładnie miksujemy. W osobnej misce ubijamy pianę z szczyptą soli. Przekładamy ją do masy i delikatnie mieszamy do połączenia białka z masą. Przelewamy do foremki o wymiarach 24*29 cm i pieczemy ok. 30 minut w 180C.
2.Z pomarańczy ścieramy skórkę i kroimy w kosteczkę- zostawiamy kilka plasterków do dekoracji.
3.Przygotowujemy galaretki- dwie rozpuszczamy w szklance gotowanej wody i odstawiamy do stężenia.
4.Gdy biszkopt wystygnie kroimy go na pół . Jedną stronę smarujemy 1/2 słoiczka dżemu porzeczkowego, drugi blat masą krówkową (kajmakiem).Dolny blat posypujemy połową pokrojonych pomarańczy.
5.Masa: Śmietankę miksujemy z cukrem pudrem, stężałą galaretką i resztą dżemu porzeczkowego.Wykładamy masę na dolny biszkopt i posypujemy resztą pomarańczy. Przykrywamy drugim biszkoptem.
6.W kąpieli wodnej rozpuszczamy krówki z mlekiem i startą skórką pomarańczy. Polewamy ciasto. Dekorujemy.
Porady
Ciasto najlepiej przechowywać w lodówce. Najlepsze jest na drugi dzień.
Komentarze