Ciasto piernikowe z kaszą manną i powidłami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie :
Do miski wbij jajka. Dodaj cukier. Zmiksuj całość na puszystą masę. Nie przerywając miksowania wlej partiami miód, olej i herbatę. Wsyp mąkę wymieszaną z sodą i przyprawą do pierników. Podziel ciasto na 3 równe części. Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy blat piecz osobno w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez 20-25 minut.
2.Przygotowanie masy :
W rondelku zagotuj 250ml mleka. Do pozostałej części mleka wsyp kaszę manną oraz cukier. Wymieszaj i wlej do gotującego się mleka. Energicznie połącz składniki. Ściągnij z ognia i ostudź. Miękkie masło zmiksuj na puszysty puch. partiami dodaj ostudzoną kaszę manną.
3.Przygotowanie ciasta :
Na pierwszy blat rozsmaruj pół porcji powideł i masy z kaszy. Przykryj drugim plackiem i rozsmaruj pozostałą cześć konfitury i masy. Przykryj całość trzecim blatem ciasta i całość polukruj lub posyp cukrem pudrem lub roztop czekoladę i polej ciasto.
Komentarze