CIASTO ORZECHOWO-WISNIOWA PYCHOTKA

4.49 (166 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 6 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pyszne ciasto, polecam na rozne okazje.

  • 6 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt kakaowy:
    5 jajek
    3/4 szklanki mąki tortowej
    3/4 szklanki cukru
    2 łyżki kakao
    1 łyżka octu
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Biszkopt orzechowy:
    8 jajek
    1 szklanka cukru
    1 szklanka orzechów włoskich
    2 łyżki bułki tartej
    1 łyżka mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
    1/2 łyżeczki kakao

    Masa Czekoladowa:
    kostka masła (200 g)
    3 jajka
    1/2 szklanki cukru
    1/2 czekolady gorzkiej lub deserowej (50g)

    Bita śmietana:
    500 ml śmietany kremówki
    2 łyżki cukry pudru
    2 łyżki żelatyny
    1/4 szklanki wody

    Galaretka wiśniowa:
    słoik wiśni drylowanych ze słoika
    2 galaretki wiśniowe

    opakowanie okraglych biszkoptow

    1 szklanka zaparzonej kawy + 1 lyzka alkoholu (do nasaczenia)

    Blaszka: 25/35 cm
Wystaw ocenę:

4.49 (166 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto orzechowe Ciasto

Ciasto orzechowo-wisniowa pychotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt kakaowy:
    Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodawać po łyżce cukru aż piana bedzie bardzo twarda. Zmniejszyć obroty miksera i dodawacć po jednym żóltku. Na koniec dodawać po łyżce maki przesianej z kakao i proszkiem do pieczenia i .Piec w blaszce wyłożonej papierem i posmarowanej tluszczem ok. 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po wystygnięciu biszkopt przekroić na pół i nasączyć kawą.
  • 2. Biszkopt orzechowy:
    Orzechy zmielić (część można posiekać nożem). Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodawać cukier i ubijać aż piana bedzie twarda. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku. Skladniki suche:mąka, bułka tarta, kawa, proszek do pieczenia i kakao wymieszać w osobnej miseczce. Dodawać orzechy na przemian ze skladnikami suchymi i delikatnie mieszać łyżką aby ciasto nie opadło. Ciasto wyłożyć na blaszkę (25/35 cm) wyłożoną papierem i wysmarowanej tluszczem. Piec ok 35 min w 180 stopniach. Po wystygnieciu biszkopt nasączyć kawą.
  • 3. Masa czekoladowa:
    Jajka ubić z cukrem w kąpieli wodnej do białości. Zdjąć z palnika i jeszcze chwilę poubijać. Przestudzić.Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej ze śmietanką. Masło utrzeć na puch po łyżce dodawać masy jajecznej a na koniec dodać po łyżce rozpuszczonej czekolady. Na biszkopt czekoladowy wylozyc mase, przykryc biszkoptem orzechowym
  • 4. Galaretki rozpuścić w 3 szklankach przegotowanej wody, pozostawić w chłodzie do lekkiego stężenia. Wiśnie odsączyć. Wisnie wymieszac z tezejaca galaretka I wylozyc na biszkopt orzchowy, wstawic do lodowki do calowitego stezenia. Biszkopty namoczyc w kawie poukladac na galaretce.
  • 5. Bita śmietana:
    Śmietanę ubić na sztywno z cukrem. Żelatynę rozpuścić w przegotowanej wodzie. Aby lepiej się rozpuściła można ją lekko podgrzać w kąpieli wodnej.Żelatynę dodać do śmietany i razem zmiksować. Wyłożyć na ciasto i psypać startą czekoladą. Calosc schłodzić kilka godzin.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować