Ciasto orzechowo-wisniowa pychotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt kakaowy:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodawać po łyżce cukru aż piana bedzie bardzo twarda. Zmniejszyć obroty miksera i dodawacć po jednym żóltku. Na koniec dodawać po łyżce maki przesianej z kakao i proszkiem do pieczenia i .Piec w blaszce wyłożonej papierem i posmarowanej tluszczem ok. 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po wystygnięciu biszkopt przekroić na pół i nasączyć kawą.
2.Biszkopt orzechowy:
Orzechy zmielić (część można posiekać nożem). Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodawać cukier i ubijać aż piana bedzie twarda. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku. Skladniki suche:mąka, bułka tarta, kawa, proszek do pieczenia i kakao wymieszać w osobnej miseczce. Dodawać orzechy na przemian ze skladnikami suchymi i delikatnie mieszać łyżką aby ciasto nie opadło. Ciasto wyłożyć na blaszkę (25/35 cm) wyłożoną papierem i wysmarowanej tluszczem. Piec ok 35 min w 180 stopniach. Po wystygnieciu biszkopt nasączyć kawą.
3.Masa czekoladowa:
Jajka ubić z cukrem w kąpieli wodnej do białości. Zdjąć z palnika i jeszcze chwilę poubijać. Przestudzić.Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej ze śmietanką. Masło utrzeć na puch po łyżce dodawać masy jajecznej a na koniec dodać po łyżce rozpuszczonej czekolady. Na biszkopt czekoladowy wylozyc mase, przykryc biszkoptem orzechowym
4.Galaretki rozpuścić w 3 szklankach przegotowanej wody, pozostawić w chłodzie do lekkiego stężenia. Wiśnie odsączyć. Wisnie wymieszac z tezejaca galaretka I wylozyc na biszkopt orzchowy, wstawic do lodowki do calowitego stezenia. Biszkopty namoczyc w kawie poukladac na galaretce.
5.Bita śmietana:
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem. Żelatynę rozpuścić w przegotowanej wodzie. Aby lepiej się rozpuściła można ją lekko podgrzać w kąpieli wodnej.Żelatynę dodać do śmietany i razem zmiksować. Wyłożyć na ciasto i psypać startą czekoladą. Calosc schłodzić kilka godzin.
Komentarze