CIASTO ORZECHOWO-WISNIOWA PYCHOTKA

  • wyświetlono: 12668 |
  • dodany do książki kucharskiej: 9 |
  • polecenia: 0

Pyszne ciasto, polecam na rozne okazje.

Magster
  • 24 porcje
  • 360min
  • Średni

Składniki

Biszkopt kakaowy:
5 jajek
3/4 szklanki mąki tortowej
3/4 szklanki cukru
2 łyżki kakao
1 łyżka octu
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Biszkopt orzechowy:
8 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka orzechów włoskich
2 łyżki bułki tartej
1 łyżka mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
1/2 łyżeczki kakao

Masa Czekoladowa:
kostka masła (200 g)
3 jajka
1/2 szklanki cukru
1/2 czekolady gorzkiej lub deserowej (50g)

Bita śmietana:
500 ml śmietany kremówki
2 łyżki cukry pudru
2 łyżki żelatyny
1/4 szklanki wody

Galaretka wiśniowa:
słoik wiśni drylowanych ze słoika
2 galaretki wiśniowe

opakowanie okraglych biszkoptow

1 szklanka zaparzonej kawy + 1 lyzka alkoholu (do nasaczenia)

Blaszka: 25/35 cm

Sposób przygotowania przepisu:

CIASTO ORZECHOWO-WISNIOWA PYCHOTKA

  • 1. Biszkopt kakaowy:
    Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodawać po łyżce cukru aż piana bedzie bardzo twarda. Zmniejszyć obroty miksera i dodawacć po jednym żóltku. Na koniec dodawać po łyżce maki przesianej z kakao i proszkiem do pieczenia i .Piec w blaszce wyłożonej papierem i posmarowanej tluszczem ok. 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po wystygnięciu biszkopt przekroić na pół i nasączyć kawą.
  • 2. Biszkopt orzechowy:
    Orzechy zmielić (część można posiekać nożem). Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodawać cukier i ubijać aż piana bedzie twarda. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku. Skladniki suche:mąka, bułka tarta, kawa, proszek do pieczenia i kakao wymieszać w osobnej miseczce. Dodawać orzechy na przemian ze skladnikami suchymi i delikatnie mieszać łyżką aby ciasto nie opadło. Ciasto wyłożyć na blaszkę (25/35 cm) wyłożoną papierem i wysmarowanej tluszczem. Piec ok 35 min w 180 stopniach. Po wystygnieciu biszkopt nasączyć kawą.
  • 3. Masa czekoladowa:
    Jajka ubić z cukrem w kąpieli wodnej do białości. Zdjąć z palnika i jeszcze chwilę poubijać. Przestudzić.Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej ze śmietanką. Masło utrzeć na puch po łyżce dodawać masy jajecznej a na koniec dodać po łyżce rozpuszczonej czekolady. Na biszkopt czekoladowy wylozyc mase, przykryc biszkoptem orzechowym
  • 4. Galaretki rozpuścić w 3 szklankach przegotowanej wody, pozostawić w chłodzie do lekkiego stężenia. Wiśnie odsączyć. Wisnie wymieszac z tezejaca galaretka I wylozyc na biszkopt orzchowy, wstawic do lodowki do calowitego stezenia. Biszkopty namoczyc w kawie poukladac na galaretce.
  • 5. Bita śmietana:
    Śmietanę ubić na sztywno z cukrem. Żelatynę rozpuścić w przegotowanej wodzie. Aby lepiej się rozpuściła można ją lekko podgrzać w kąpieli wodnej.Żelatynę dodać do śmietany i razem zmiksować. Wyłożyć na ciasto i psypać startą czekoladą. Calosc schłodzić kilka godzin.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ciasto imieninoweciasto tortoweciasto orzechowe z wisniami

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto Pychotka

Dodane przez: Slodzony

Ciasto Pychotka

Pyszne ciasto, które zachwyci każdego

Pychotka

Dodane przez: Goszka

Ciasto Pychotka

Nie bez powodu to ciasto nosi nazwę...

Familijna pychotka

Dodane przez: 2milutka

Ciasto "Familijna pychotka"

To ciasto to mój osobisty faworyt...

Ciasto Pychotka/Pani Walewska

Dodane przez: katrinaM24

Ciasto Pychotka/Pani Walewska

Jest to wspaniałe ciasto składające...

Ciasto karmelowe z wiśniową frużeliną

Dodane przez: weronka6

Ciasto karmelowe z wisniową frużeliną

Zapewne nie jedno bystre oko, nie...

Pychotka ananasowa

Dodane przez: 2milutka

Ciasto Pychotka ananasowa

Kruche ciasto w połączeniu z bakaliową...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE