Śledzie w sosie chrzanowym

0 (0 ocen)

  • 30 min

Można je jeść tuż po przygotowaniu.

  • 30 min

Składniki:

  • 5-6 wymoczonych płatów śledziowych, 2-3 łyżki majonezu, 2-3 łyżki soku z cytryny, 1 i 1/2 łyżeczki chrzanu, 1 małe jabłko, 1 czerwona cebula, pęczek natki pietruszki, 1 łyżeczka brązowego cukru, sól, pieprz

Śledzie w sosie chrzanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wymoczone śledzie kroimy w paseczki, skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy. Cebulę siekamy na drobno, dodajemy cukier, trochę soli, mieszamy i odstawiamy na bok żeby puściła sok. Natkę pietruszki drobno siekamy i mieszamy z majonezem. Obrane jabłko kroimy w kostkę i dodajemy do majonezu wymieszanego z pietruszką. Następnie dodajemy chrzan, odciśniętą cebulę, przyprawy i mieszamy. Tak przygotowany sos łączymy ze śledziem.

Komentarze

Podobne przepisy