0,5 kg filetów śledziowych matjas, 2 cebule, 1 marchewka, 1 czerwona papryka, 200 gram przecieru pomidorowego, pół szklanki wody, 2 łyżki octu winnego, łyżeczka miodu, 5 łyżek oliwy, sól, pieprz, słodka i ostra papryka w proszku.
Sposób przygotowania przepisu:
Śledzie salsa
1.
Śledzie namoczyć w wodzie na kilka godzin (u mnie 2 godziny z częstą zmianą wody). Osuszyć, pokroić w kawałki. Cebulę pokroić w półplasterki, sparzyć wrzątkiem przez kilka minut, odcedzić. Marchew obrać i pokroić w "zapałkę". Paprykę umyć i pokroić w półplasterki lub w paseczki.
2.
W rondelku rozgrzać oliwę, dodać przecier pomidorowy, ocet, miód i wodę. Gotować kilka minut. Dodać marchew, gotować dwie minuty. Dodać cebulę i paprykę, gotować kilka minut do preferowanej miękkości warzyw. Sos doprawić solą i pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Wystudzonym sosem zalać śledzie. Najlepiej smakują po około dwóch, trzech dniach.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze