Śledzie salsa

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Te śledzie goszczą na moim stole bardzo często, moja rodzina za nimi przepada.

  • 3 godz.

Składniki:

  • 0,5 kg filetów śledziowych matjas, 2 cebule, 1 marchewka, 1 czerwona papryka, 200 gram przecieru pomidorowego, pół szklanki wody, 2 łyżki octu winnego, łyżeczka miodu, 5 łyżek oliwy, sól, pieprz, słodka i ostra papryka w proszku.

Śledzie salsa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śledzie namoczyć w wodzie na kilka godzin (u mnie 2 godziny z częstą zmianą wody). Osuszyć, pokroić w kawałki. Cebulę pokroić w półplasterki, sparzyć wrzątkiem przez kilka minut, odcedzić. Marchew obrać i pokroić w "zapałkę". Paprykę umyć i pokroić w półplasterki lub w paseczki.
  • 2. W rondelku rozgrzać oliwę, dodać przecier pomidorowy, ocet, miód i wodę. Gotować kilka minut. Dodać marchew, gotować dwie minuty. Dodać cebulę i paprykę, gotować kilka minut do preferowanej miękkości warzyw. Sos doprawić solą i pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Wystudzonym sosem zalać śledzie. Najlepiej smakują po około dwóch, trzech dniach.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy