300 g makaronu razowego (świderki lub innego),
1 duża pierś z kurczaka,
1 paczka świeżego lub 1/2 mrożonego szpinaku,
100 g kukurydzy z puszki,
4 ząbki czosnku,
pół szklanki śmietany 18%,
150 g żółtego sera,
4 łyżki oleju rzepakowego,
1 łyżeczka cukru,
sól, pieprz do smaku.
Makaron ze szpinakiem i kukurydzą. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Na patelnię wlewamy oliwę i podsmażamy na złoty kolor pokrojonego w kostkę i oprószonego solą i pieprzem kurczaka. Do kurczaka dodajemy umyte liście świeżego szpinaku lub gotowy rozmrożony szpinak.
Doprawimy go cukrem, solą i pieprzem. Smażymy kilka minut, a następnie dodajemy odcedzoną z zalewy kukurydzę, wlewamy śmietanę, ścieramy ¾ sera (pozostała część zetrzemy na gotowe danie) i wyciskamy przez praskę czosnek. Całość trzymamy na ogniu do czasu, aż danie lekko się zagotuje. Gotowy sos przelewamy na makaron, posypujemy serem.
Komentarze