Makaron ze szpinakiem i kukurydzą.

4.45 (147 ocen)

  • 40 min

Prosty i szybki przepis na smaczny obiad ;)

  • 40 min

Składniki:

  • 300 g makaronu razowego (świderki lub innego),
    1 duża pierś z kurczaka,
    1 paczka świeżego lub 1/2 mrożonego szpinaku,
    100 g kukurydzy z puszki,
    4 ząbki czosnku,
    pół szklanki śmietany 18%,
    150 g żółtego sera,
    4 łyżki oleju rzepakowego,
    1 łyżeczka cukru,
    sól, pieprz do smaku.
Wystaw ocenę:

4.45 (147 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Makaron ze szpinakiem i kukurydzą. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
    Na patelnię wlewamy oliwę i podsmażamy na złoty kolor pokrojonego w kostkę i oprószonego solą i pieprzem kurczaka. Do kurczaka dodajemy umyte liście świeżego szpinaku lub gotowy rozmrożony szpinak.
    Doprawimy go cukrem, solą i pieprzem. Smażymy kilka minut, a następnie dodajemy odcedzoną z zalewy kukurydzę, wlewamy śmietanę, ścieramy ¾ sera (pozostała część zetrzemy na gotowe danie) i wyciskamy przez praskę czosnek. Całość trzymamy na ogniu do czasu, aż danie lekko się zagotuje. Gotowy sos przelewamy na makaron, posypujemy serem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kukurydza Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Sprawdź też nasz przepis na cannelloni!

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować