Ciasto orzechowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę, margarynę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy wysiekać. Jaja ubić z cukrem. Zagnieść z mąką i łyżka śmietany. Mniej niż połowę ciasta odkroić i dodać do tej mniejszej części 1 łyżkę kakao i zagnieść. Oba ciasta schłodzić 30 minut (czekoladowe wsadzić najlepiej do zamrażalki).
2.Prostokątną blachę wysmarować margaryną. Ciasto białe rozwałkować i wyłożyć blachę razem z bokami. Nakłuć widelcem. Wyłożyć dżem porzeczkowy i rozsmarować. Cząstki orzechów włoskich wyłożyć na dżem ( zawsze robię na oko ale nalezy dać tyle żeby dżem był prawie przykryty ale pamiętajmy że orzechów nie siekamy). Rodzynki sparzmy i rozsypujemy na orzechach ( też ma być ich dużo ale wszystkiego dajemy tyle żeby dżem był widoczny). Wyciągamy czekoladowe ciasto i ścieramy na tartce od grubych oczkach pokrywając ciasto. Pieczemy w 180 stopniach ok 1h do złotego koloru boków ciasta.
3.Gdy ciasto ostygnie sporządzamy polewę. Wszystkie składniki rozpuszczamy razem w garnku do zagotowania. Wyłączamy, chwilkę czekamy i polewamy ciasto robiąc tzw. esy floresy. Smacznego !
Komentarze