Ciasto orzechowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z składników mąka, cukier miody, jajka margaryna, soda, zarabiamy ciasto i pieczemy w temp. 200 stopni C trzy placki, z tym , że na jeden z placków , po rozwałkowaniu i ułożeniu w blaszce wykładamy przygotowany przestudzony karmel.Czas pieczenia każdego to ok.20 min w piekarniku góra-dół. Wymiary blachy do pieczenia 35cmx25 cm
Osobno gotujemy budyń na mleku z dodatkiem cukru w proporcjach jak wyżej. Żółtko i cukier dodajemy do rozpuszczonych w mleku mąki ziemniaczanej i pszennej przed wlaniem na wrzące mleko.
Zimny budyń rozetrzeć z masłem na pulchną masę.
Upieczone plaski przekładamy kolejno:
Placek- cienko masa budyniowa –powidła śliwkowe-masa bydyniowa – placek - masa budyniowa –placek z karmelem orzechowym.
Wierzch polać polewą czekoladową i udekorować
Placek upiec minimum 1 cały dzień przed podaniem, aby odwilgnął
Porady
Placek upiec minimum 1 cały dzień przed podaniem, aby odwilgnął
Komentarze