Ciasto orzechowe

4.5 (147 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Bardzo smaczne

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto

    0,5 kg mąki
    20 dkg cukru
    1łyżka miodu pszczelego
    1 łyżka miodu sztucznego
    2 jajka
    20 dkg mrgaryny
    1 i ½ łyżeczki sody

    Karmel

    25 dkg orzechów włoskich
    10 dkg cukru
    2 łyżki miodu pszczelego
    12 dkg margaryny
    Wszystkie składniki zagotować i odstawić do przestudzenia.

    Masa budyniowa

    1 kostka masła
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki mąki pszennej
    ½ litra mleka
    ¾ szkl cukru
    1 żółtko

    5 łyżek powideł śliwkowych
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto orzechowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z składników mąka, cukier miody, jajka margaryna, soda, zarabiamy ciasto i pieczemy w temp. 200 stopni C trzy placki, z tym , że na jeden z placków , po rozwałkowaniu i ułożeniu w blaszce wykładamy przygotowany przestudzony karmel.Czas pieczenia każdego to ok.20 min w piekarniku góra-dół. Wymiary blachy do pieczenia 35cmx25 cm


    Osobno gotujemy budyń na mleku z dodatkiem cukru w proporcjach jak wyżej. Żółtko i cukier dodajemy do rozpuszczonych w mleku mąki ziemniaczanej i pszennej przed wlaniem na wrzące mleko.
    Zimny budyń rozetrzeć z masłem na pulchną masę.


    Upieczone plaski przekładamy kolejno:
    Placek- cienko masa budyniowa –powidła śliwkowe-masa bydyniowa – placek - masa budyniowa –placek z karmelem orzechowym.
    Wierzch polać polewą czekoladową i udekorować
    Placek upiec minimum 1 cały dzień przed podaniem, aby odwilgnął

Porady

Placek upiec minimum 1 cały dzień przed podaniem, aby odwilgnął

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (196 ocen)

Opublikowany w Magazynie
image-157bonh

4.5 (196 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Ciasto orzechowe

viki2903 Ciasto orzechowe przełożone orzechowym kremem 1 godz. 20 min

To może cię zainteresować