Ciasto NOCKA

4.5 (160 ocen)

Ciasto dla amatorów czekoladowych wypieków :)

Składniki:

  • Biszkopt:
    • 4 jaja
    • 4 łyżki cukru
    • 4 łyżki oleju
    • 2 łyżki kakao
    • 1 łyżka mąki

    Krem czekoladowy :
    • 1l śmietanki kremowej do ciast i deserów 30%
    • 5 - 6 łyżek cukru pudru
    • 5 - 6 łyżek kakao
    • 5 łyżeczek żelatyny
    • 1/3 szklanki zimnej przegotowanej wody

    Galaretka:
    • 4 opakowania galaretki o smaku czarnej porzeczki ( ja wykorzystałam galaretkę szafirową)
    • 1½ l wrzącej wody

    Dodatkowo:
    • 1 tabliczka gorzkiej czekolady

Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Ciasto nocka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, żółtka i olej. Łyżką mieszamy kakao i mąkę. Wylać ciasto do tortownicy i rzucić na podłogę 3 razy ( z wysokości około 20cm). Piec w 180'C ( z termoobiegiem) przez około 20 minut. Potem wyjąc z piekarnika i jeszcze raz rzucić tortownicą o podłogę 3 razy. Odstawić do wystudzenia.
  • 2. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy porcjami cukier, wsiewamy porcjami kakao i dokładnie mieszamy. Krem dzielimy na dwie równe części. Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 5 minut, aby napęczniała. Następnie dodajemy jak najmniejszą ilość wrzątku (ok. ¼ szklanki) i mieszamy do rozpuszczenia się żelatyny, jeżeli się nie rozpuści, podgrzewamy delikatnie, stale mieszając ( nie gotujemy!), aż do całkowitego rozpuszczenia.
  • 3. Przekładanie ciasta:
    Ciasto ponownie umieszczamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto wylewamy galaretkę z jednego słoika (naczynia). Do jednej części kremu wlewamy cienkim strumieniem połowę jeszcze ciepłej żelatyny i dokładnie, a zarazem delikatnie mieszamy robotem na małych obrotach. Wykładamy krem na warstwę galaretki i schładzamy w lodówce, tak, aby warstwa kremu na tyle stężała, aby można było wylać galaretkę. Na krem wylewamy galaretkę z drugiego naczynia i równomiernie rozprowadzamy. Do pozostałego kremu wlewamy cienkim strumieniem drugą połowę ciepłej żelatyny (podgrzanej, bo zapewne stężała) i tak jak wcześniej mieszamy, wykładamy na galaretkę i schładzamy w lodówce. Przed podaniem posypujemy grubą warstwą tartej czekolady.

Porady

blaszka 25x25

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Galaretka Kakao

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.98 (167 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Ciasto wiśniowo-czekoladowe.

5 (144 ocen)

Zdobywca nagrody

ciasto Optymisty

To może cię zainteresować