Na masę
0,5litra śmietanki 30%
0,5 kg serka mascarpone
1 puszka masy kajmakowej
Na polewę
100 ml śmietanki 30%
150 g czekolady mlecznej
Dodatkowo
Około 600 g herbatników
Masło do posmarowania formy
Ciasto na zimno z masą z serka mascarpone i masy kajmakowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Formę smarujemy masłem, następnie układamy pierwszą warstwę herbatników
2.Śmietankę ubijamy na sztywno, następnie dodajemy stopniowo po łyżce serka mascarpone cały czas mieszając później w ten sam sposób masę kajmakową
3.Na wyłożone wcześniej herbatniki wykładamy połowę masy, następnie układamy drugą warstwę herbatników następnie resztę masy i trzecią warstwę herbatników
4.Wkładamy do lodówki na kilka godzin
5.Przygotowujemy polewę
Śmietankę podgrzewamy, dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy aż się rozpuści
6.Ciasto wyciągamy z lodówki na wierz wylewamy polewę 8 rozsmarowujemy
Komentarze