Ciasto na zimno z masą z serka mascarpone i masy kajmakowej

5 (2 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Przepis na formę o wymiarach 38 na 25 cm

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Na masę
    0,5litra śmietanki 30%
    0,5 kg serka mascarpone
    1 puszka masy kajmakowej
    Na polewę
    100 ml śmietanki 30%
    150 g czekolady mlecznej
    Dodatkowo
    Około 600 g herbatników
    Masło do posmarowania formy
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Ciasta bez pieczenia

Ciasto na zimno z masą z serka mascarpone i masy kajmakowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Formę smarujemy masłem, następnie układamy pierwszą warstwę herbatników
  • 2. Śmietankę ubijamy na sztywno, następnie dodajemy stopniowo po łyżce serka mascarpone cały czas mieszając później w ten sam sposób masę kajmakową
  • 3. Na wyłożone wcześniej herbatniki wykładamy połowę masy, następnie układamy drugą warstwę herbatników następnie resztę masy i trzecią warstwę herbatników
  • 4. Wkładamy do lodówki na kilka godzin
  • 5. Przygotowujemy polewę
    Śmietankę podgrzewamy, dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy aż się rozpuści
  • 6. Ciasto wyciągamy z lodówki na wierz wylewamy polewę 8 rozsmarowujemy
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mascarpone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bez pieczenia Podwieczorek

Podobne przepisy

4.43 (157 ocen)

Opublikowany w Magazynie
sernik na zimno z mascarpone

To może cię zainteresować