ciasto mocno czekoladowe

4.5 (193 ocen)

  • 1 godz. 30 min

ciasto dla miłośników mocno czekoladowego smaku;-)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • ciasto:
    -2 szklanki mąki
    -1/2 szklanki cukru
    -3 żółtka
    -1 łyżeczka sody oczyszczonej
    -0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    -2 łyżki dowolnego dżemu
    -1 czubata łyżka kakao
    -1/2 szklanki oleju
    -1 szklanka mleka
    krem:
    -2 śnieżki
    -2 szklanki zimnego mleka
    -1,5 tabliczki gorzkiej czekolady
    -2 łyżki rozpuszczalnego kakao
    polewa:
    -tabliczka gorzkiej czekolady
    -odrobina mleka(3-4 łyżki)
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto mocno czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ciasto:
    żółtka miksujemy z cukrem, dodajemy olej, mleko i dżem wszystko razem miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Następnie mąkę mieszamy z sodą i proszkiem oraz kakao i dodajemy do masy tak aby nie powstały grudki.
    przelewamy do formy i pieczemy ok 45-50 min w temp. 200C
    krem:
    do mleka wsypujemy śnieżki i miksujemy do uzyskania zwartej masy
    czekoladę rozpuszczamy w rondelku możemy dodać odrobinę mleka aby się nie przypaliła. Po jej ostudzeniu wlewamy do śnieżki dodajemy kakao i dobrze miksujemy.
    Gdy ciasto się upiecze i wystygnie przekładamy kremem a na wierzch polewamy polewą i wkładamy do lodówki żeby ciasto dobrze się zwarło.
    Smacznego:-)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować