ciasto migdałowe z truskawkami

0 (0 ocen)

idealne do położenia na niedzielnym stole

Składniki:

  • ciasto : 6 jajek, szklanka cukru, 5 łyżek mąki pszennej,łyżka mąki ziemniaczanej, łyżeczka proszku do pieczenia, łyżka soku z cytryny

    poncz : szklanka lekko osłodzonej mocnej herbaty

    nadzienie : 40 dkg truskawek, 2 szklanki śmietany kremówki, 1/3 szklanki ajerkoniaku, 1o dkg płatków migdałowych, łyżka cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto migdałowe z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki umyć, osączyć na sicie, a następnie odszypułkować. Z białek ubić sztywną pianę i, nie przerywając ubijania, stopniowo wsypywać cukier. Porcjami dodawać do piany rozkłócone żółtka, a potem mąkę z proszkiem do pieczenia. Na końcu starannie wymieszać tę masę z sokiem z cytryny. Przełożyć na natłuszczoną i posypaną bułką tartą tortownicy, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni i piec 25 minut. Następnie podwyższyć temperaturę do 180 stopni i dopiec ciasto. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić, czy jest upieczone. Wystudzone ciasto przekroić na dwa blaty równej grubości. Górny blat pokruszyć i wymieszać z ajerkoniakiem. Płatki migdałowe lekko zrumienić na suchej patelni. Zimną śmietanę ubić i wymieszać z pokruszonym ciastem oraz 2 łyżkami płatków migdałowych. Dolny blat nasączyć herbatą. Ułożyć na nim warstwę truskawek pokrojonych na połówkii przykryć przygotowaną masą, tworząc kopułkę. Posypać resztą płatków migdałowych.

Porady

użyć tortownicy o średnicy 28 cm

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.49 (178 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Ciasto migdałowe

To może cię zainteresować