Ciasto migdałowe z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Truskawki umyć, osączyć na sicie, a następnie odszypułkować. Z białek ubić sztywną pianę i, nie przerywając ubijania, stopniowo wsypywać cukier. Porcjami dodawać do piany rozkłócone żółtka, a potem mąkę z proszkiem do pieczenia. Na końcu starannie wymieszać tę masę z sokiem z cytryny. Przełożyć na natłuszczoną i posypaną bułką tartą tortownicy, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni i piec 25 minut. Następnie podwyższyć temperaturę do 180 stopni i dopiec ciasto. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić, czy jest upieczone. Wystudzone ciasto przekroić na dwa blaty równej grubości. Górny blat pokruszyć i wymieszać z ajerkoniakiem. Płatki migdałowe lekko zrumienić na suchej patelni. Zimną śmietanę ubić i wymieszać z pokruszonym ciastem oraz 2 łyżkami płatków migdałowych. Dolny blat nasączyć herbatą. Ułożyć na nim warstwę truskawek pokrojonych na połówkii przykryć przygotowaną masą, tworząc kopułkę. Posypać resztą płatków migdałowych.
Komentarze