Ciasto migdałowe z rabarbarem i nutą cytrusową

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

To pyszne ciasto można podawać wystudzone jako wiosenny deser lub podwieczorek. Można je podać także na ciepło z odrobiną creme fraiche lub lodami.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • • CIASTO:
    • 300g masła,
    • 250g cukru,
    • 3 jajka,
    • Skórka starta z 1 pomarańczy,
    • Skórka starta z 1 cytryny,
    • 200g mąki pszennej,
    • 50g mąki migdałowej,
    • 50g mąki kukurydzianej (polenty),
    • 15g proszku do pieczenia,
    • DODATKOWO:
    • 400g obranego i oczyszczonego rabarbaru,
    • 50g cukru,
    • 100g masy marcepanowej,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto migdałowe z rabarbarem i nutą cytrusową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Blaszkę 20x30cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół.
    Mąkę pszenną mieszamy z mąką migdałową i kukurydzianą oraz proszkiem do pieczenia. Marcepan kroimy w małą kostkę lub ścieramy na grubych oczkach tarki.
    Rabarbar kroimy w 2cm kawałki. Przekładamy go do miski, dodajemy cukier i mieszamy. Odstawiamy na 20 minut.
    Do miski wkładamy masło,cukier i skórki: cytrynową i pomarańczową. Ucieramy je mikserem na jasną i puszystą masę maślaną (około 5-7 minut). Dodajemy po jednym jajku i ucieramy 30 sekund po każdym dodaniu. Następnie dodajemy suche składniki i miksujemy krótko, tylko do połączenia.
    Połowę ciasta wykładamy równomiernie na dno blaszki. Wyrównujemy. Wykładamy połowę rabarbaru oraz kilka łyżek soku, który puścił rabarbar. Następnie równomiernie rozkładamy marcepan. Kolejno wykładamy resztę ciasta, wyrównujemy. Na wierzch układamy pozostały rabarbar.
    Ciasto pieczemy około 45-50 minut, do suchego patyczka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Migdały Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować