Ciasto migdałowe z rabarbarem i nutą cytrusową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Blaszkę 20x30cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół.
Mąkę pszenną mieszamy z mąką migdałową i kukurydzianą oraz proszkiem do pieczenia. Marcepan kroimy w małą kostkę lub ścieramy na grubych oczkach tarki.
Rabarbar kroimy w 2cm kawałki. Przekładamy go do miski, dodajemy cukier i mieszamy. Odstawiamy na 20 minut.
Do miski wkładamy masło,cukier i skórki: cytrynową i pomarańczową. Ucieramy je mikserem na jasną i puszystą masę maślaną (około 5-7 minut). Dodajemy po jednym jajku i ucieramy 30 sekund po każdym dodaniu. Następnie dodajemy suche składniki i miksujemy krótko, tylko do połączenia.
Połowę ciasta wykładamy równomiernie na dno blaszki. Wyrównujemy. Wykładamy połowę rabarbaru oraz kilka łyżek soku, który puścił rabarbar. Następnie równomiernie rozkładamy marcepan. Kolejno wykładamy resztę ciasta, wyrównujemy. Na wierzch układamy pozostały rabarbar.
Ciasto pieczemy około 45-50 minut, do suchego patyczka.
Komentarze