Ciasto marlenka-miodowo-kajmakowe. niepowtarzalny smak, rozpływa się w ustach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.SPODY
Go garnka dajemy margarynę lub masło i rozpuszczamy, dodajemy cukier puder oraz miód.
Mieszamy.
Następnie w kubeczku mieszamy ocet z sodą
i dodajemy do masy, masa zacznie się pienić. Wciąż mieszając gotujemy do momentu aż masa ściemnieje i uzyska ładny ciemny, bursztynowy kolor
Ściągamy masę z ognia i chwilę studzimy. Nie musi być zimna, ma tylko nie być wrząca.
Następnie do masy dodajemy jajka i mąkę.
Wszystko mieszamy i zagniatamy ciasto.
Jak się klei trzeba troszkę podsypać mąką.
Ciasto ma być elastyczne i błyszczące.
Dzielimy je na 5 równych części. Ogólnie nasze ciasto będzie miało 6 spodów. Szósty powstanie z okrawków ciasta z poszczególnych części.
Każdą część wałkujemy bardzo cienko na podsypanym blacie i nawijamy na wałek i przenosimy do blaszki wyłożonej papierem.
Pozostałe skrawki ciasta odkładamy, z nich powstanie szósty spód.
Każdy spód pieczemy ok 10 minut w temperaturze 180 stopni.
po upieczeniu spodów przechodzimy do przygotowania masy.
***okrawki z ostatniego spodu również podpiekamy, potem przydadzą się do posypania ciasta***
KREM
Do garnka dajemy mleko i budynie, mieszamy i gotujemy. Powstały budyń studzimy.
*** do budyniu nie dajemy cukru, krem posłodzi nam masa kajmakowa.
masło w temperaturze pokojowej miksujemy na puch,
dodajemy po łyżce ostudzony budyń i miksujemy do uzyskania gładkiego kremu. Na koniec dodajemy masę kajmakową i wszystko miksujemy.
Następnie każdy spód przekładamy cienko kremem.
Ostatni górny spód smarujemy resztą kremu.
Orzechy wraz z kawałkami ciasta mielimy.
Posypujemy ciasto i gotowe :-)
Ciasto wstawiamy na całą noc do lodówki żeby namiękło, by spody ciasta nabrały wilgoci z kremu.
Następnego dnia jest idealne, pięknie się kroi i rozpływa w ustach.
Komentarze