Ciasto Marlenka-miodowo-kajmakowe. Niepowtarzalny smak, rozpływa się w ustach

5 (3 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Wspaniałe ciasto, które wywodzi się z Czech, składa się z 6 miodowych spodów przełożonych kremem kajmakowym.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Przepis na małą blaszkę 25x25cm

    ***szklanka u mnie to zawsze 250ml***



    SKŁADNIKI



    SPODY

    -150g masła lub margaryny

    -3 szklanki mąki pszennej + do podsypania

    -5 łyżek miodu

    -niepełna szklanka cukru pudru ok 3/4

    -1 łyżka sody oczyszczonej

    -1,5 łyżki octu spirytusowego 10%

    -3 jajka



    KREM

    -2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g

    -750ml mleka

    -400g masy kajmakowej

    -250g masła



    DODATKOWO

    -ok 10 orzechów włoskich do dekoracji
Wystaw ocenę:

5 (3 ocen)

Ciasto marlenka-miodowo-kajmakowe. niepowtarzalny smak, rozpływa się w ustach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPODY

    Go garnka dajemy margarynę lub masło i rozpuszczamy, dodajemy cukier puder oraz miód.

    Mieszamy.
    Następnie w kubeczku mieszamy ocet z sodą
    i dodajemy do masy, masa zacznie się pienić. Wciąż mieszając gotujemy do momentu aż masa ściemnieje i uzyska ładny ciemny, bursztynowy kolor

    Ściągamy masę z ognia i chwilę studzimy. Nie musi być zimna, ma tylko nie być wrząca.

    Następnie do masy dodajemy jajka i mąkę.

    Wszystko mieszamy i zagniatamy ciasto.

    Jak się klei trzeba troszkę podsypać mąką.

    Ciasto ma być elastyczne i błyszczące.


    Dzielimy je na 5 równych części. Ogólnie nasze ciasto będzie miało 6 spodów. Szósty powstanie z okrawków ciasta z poszczególnych części.

    Każdą część wałkujemy bardzo cienko na podsypanym blacie i nawijamy na wałek i przenosimy do blaszki wyłożonej papierem.

    Pozostałe skrawki ciasta odkładamy, z nich powstanie szósty spód.

    Każdy spód pieczemy ok 10 minut w temperaturze 180 stopni.

    po upieczeniu spodów przechodzimy do przygotowania masy.

    ***okrawki z ostatniego spodu również podpiekamy, potem przydadzą się do posypania ciasta***



    KREM
    Do garnka dajemy mleko i budynie, mieszamy i gotujemy. Powstały budyń studzimy.

    *** do budyniu nie dajemy cukru, krem posłodzi nam masa kajmakowa.

    masło w temperaturze pokojowej miksujemy na puch,

    dodajemy po łyżce ostudzony budyń i miksujemy do uzyskania gładkiego kremu. Na koniec dodajemy masę kajmakową i wszystko miksujemy.

    Następnie każdy spód przekładamy cienko kremem.
    Ostatni górny spód smarujemy resztą kremu.

    Orzechy wraz z kawałkami ciasta mielimy.

    Posypujemy ciasto i gotowe :-)
    Ciasto wstawiamy na całą noc do lodówki żeby namiękło, by spody ciasta nabrały wilgoci z kremu.

    Następnego dnia jest idealne, pięknie się kroi i rozpływa w ustach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować