Ciasto Marlenka-miodowo-kajmakowe. Niepowtarzalny smak, rozpływa się w ustach

  • wyświetlono: 495 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Wspaniałe ciasto, które wywodzi się z Czech, składa się z 6 miodowych spodów przełożonych kremem kajmakowym.

18449562_1395927430468853_6147921139547772798_o (1)
  • 20 porcje
  • 120min
  • Średni

Składniki

Przepis na małą blaszkę 25x25cm

***szklanka u mnie to zawsze 250ml***



SKŁADNIKI



SPODY

-150g masła lub margaryny

-3 szklanki mąki pszennej + do podsypania

-5 łyżek miodu

-niepełna szklanka cukru pudru ok 3/4

-1 łyżka sody oczyszczonej

-1,5 łyżki octu spirytusowego 10%

-3 jajka



KREM

-2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g

-750ml mleka

-400g masy kajmakowej

-250g masła



DODATKOWO

-ok 10 orzechów włoskich do dekoracji

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto Marlenka-miodowo-kajmakowe. Niepowtarzalny smak, rozpływa się w ustach

  • 1. SPODY

    Go garnka dajemy margarynę lub masło i rozpuszczamy, dodajemy cukier puder oraz miód.

    Mieszamy.
    Następnie w kubeczku mieszamy ocet z sodą
    i dodajemy do masy, masa zacznie się pienić. Wciąż mieszając gotujemy do momentu aż masa ściemnieje i uzyska ładny ciemny, bursztynowy kolor

    Ściągamy masę z ognia i chwilę studzimy. Nie musi być zimna, ma tylko nie być wrząca.

    Następnie do masy dodajemy jajka i mąkę.

    Wszystko mieszamy i zagniatamy ciasto.

    Jak się klei trzeba troszkę podsypać mąką.

    Ciasto ma być elastyczne i błyszczące.


    Dzielimy je na 5 równych części. Ogólnie nasze ciasto będzie miało 6 spodów. Szósty powstanie z okrawków ciasta z poszczególnych części.

    Każdą część wałkujemy bardzo cienko na podsypanym blacie i nawijamy na wałek i przenosimy do blaszki wyłożonej papierem.

    Pozostałe skrawki ciasta odkładamy, z nich powstanie szósty spód.

    Każdy spód pieczemy ok 10 minut w temperaturze 180 stopni.

    po upieczeniu spodów przechodzimy do przygotowania masy.

    ***okrawki z ostatniego spodu również podpiekamy, potem przydadzą się do posypania ciasta***



    KREM
    Do garnka dajemy mleko i budynie, mieszamy i gotujemy. Powstały budyń studzimy.

    *** do budyniu nie dajemy cukru, krem posłodzi nam masa kajmakowa.

    masło w temperaturze pokojowej miksujemy na puch,

    dodajemy po łyżce ostudzony budyń i miksujemy do uzyskania gładkiego kremu. Na koniec dodajemy masę kajmakową i wszystko miksujemy.

    Następnie każdy spód przekładamy cienko kremem.
    Ostatni górny spód smarujemy resztą kremu.

    Orzechy wraz z kawałkami ciasta mielimy.

    Posypujemy ciasto i gotowe :-)
    Ciasto wstawiamy na całą noc do lodówki żeby namiękło, by spody ciasta nabrały wilgoci z kremu.

    Następnego dnia jest idealne, pięknie się kroi i rozpływa w ustach.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

PrzekładaniecMiodownikciasto Marlenka

Komentarze

Podobne przepisy

Sernik kajmakowy w cieście orzechowym

Dodane przez: Mniam1

Sernik kajmakowy w cieście orzechowym

Sernik kajmakowy w cieście orzechowym...

Ciasto kajmakowe

Dodane przez: ewaeu

Ciasto kajmakowe

Ciasto dla wielbicieli krówek i...

Pianka.

Dodane przez: Słodko Słodka

Pianka jogurtowa w cieście miodowym

Miał być deser w pucharku a wyszło...

Sernik gotowany w miodowym cieście

Dodane przez: rena123

Sernik gotowany w miodowym cieście

Sernik gotowany przygotowuje się...

Sernik karmelowy w cieście orzechowym

Dodane przez: agus11013

SERNIK KAJMAKOWY W CIEŚCIE ORZECHOWYM

Pyszne połączenie ciasto orzechowe...

ciasto kajmakowe

Dodane przez: anka205

Ciasto kajmakowe

To ciasto znika ze stołu w oka...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE