Ciasto marchwiowe z kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Przygotowanie ciasta:
Jajka ubić z cukrem zwykłym i waniliowym na białą, puszystą masę. Mąkę przesiać do miski, następnie rozmieszać delikatnie z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i szczyptą soli. Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Do ubitych jajek wsypujemy partiami mąkę na przemian z olejem, mieszamy aż do całkowitego wchłonięcia i przemieszania się składników.Ciasto przekładamy do natłuszczonej foremki i pieczemy około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Odstawiamy, by nieco przestygło.
2. Przygotowanie kremu:
W rondelku rozmieszać mleko z cukrem i mąką ziemniaczaną, zagotować, aż zgęstnieje i wsypać pokruszone wafelki, dobrze rozmieszać. Pół kostki margaryny utrzeć na białą, puszystą masę. Miksując dodawać partiami ostudzony wafelkowy krem, aż składniki się dobrze połączą.
Ciasto przełożyć kremem i udekorować cukrem pudrem.
Porady
Do kremu można dodać odrobinę alkoholu lub innych aromatów, skórki cytrynowej, albo wiórki kokosowe.
Komentarze