Ciasto marchwiowe z kremem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Coś w sam raz na poobiedni niedzielny deser.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    2 szklanki mąki pszennej
    4 duże marchewki
    4 jajka
    pół szklanki cukru
    pół opakowania cukru waniliowego
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    łyżeczka sody
    łyżeczka cynamonu
    szczypta soli
    3/4 szklanki oleju
    Składniki na krem
    pół litra mleka
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    pół szklanki cukru
    3 wafelki "Góralki" o dowolnym smaku
    pół kostki margaryny zwykłej
    Do przybrania ciasta cukier puder
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ciasto marchwiowe z kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Przygotowanie ciasta:
    Jajka ubić z cukrem zwykłym i waniliowym na białą, puszystą masę. Mąkę przesiać do miski, następnie rozmieszać delikatnie z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i szczyptą soli. Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Do ubitych jajek wsypujemy partiami mąkę na przemian z olejem, mieszamy aż do całkowitego wchłonięcia i przemieszania się składników.Ciasto przekładamy do natłuszczonej foremki i pieczemy około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Odstawiamy, by nieco przestygło.
    2. Przygotowanie kremu:
    W rondelku rozmieszać mleko z cukrem i mąką ziemniaczaną, zagotować, aż zgęstnieje i wsypać pokruszone wafelki, dobrze rozmieszać. Pół kostki margaryny utrzeć na białą, puszystą masę. Miksując dodawać partiami ostudzony wafelkowy krem, aż składniki się dobrze połączą.
    Ciasto przełożyć kremem i udekorować cukrem pudrem.

Porady

Do kremu można dodać odrobinę alkoholu lub innych aromatów, skórki cytrynowej, albo wiórki kokosowe.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować