Ciasto marchewkowe z kremem mascarpone

4.5 (2 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Pyszne i wilgotne ciasto z dodatkiem marchewki. Do tego prosty krem mascarpone
i mamy całkiem fajne połączenie. Na wierzch kremu ułożyłam odciętą i pokruszoną
górę ciasta. Dzięki temu ciasto ma równą powierzchnię, a przy okazji ładnie wygląda.
Ciasto marchewkowe jest dość popularne, ale jeśli nie macie sprawdzonego przepisu,
to polecam wypróbować ten.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 jajka
    3/4 szklanki cukru
    3/4 szklanki oleju
    2 szklanki mąki (300 g.)
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki cynamonu
    350 g. marchewki (4 średnie sztuki)

    Krem mascarpone:
    150 g. śmietanki 30%
    250 g. serka mascarpone
    1 łyżka cukru pudru (jeśli lubicie bardziej słodko)
Wystaw ocenę:

4.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto marchewkowe z kremem mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto marchewkowe z kremem mascarpone 1. Marchewkę zetrzeć na tarce o małych oczkach.
    Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Następnie wlać olej i miksować
    na mniejszych obrotach. Dodać mąkę,proszek do pieczenia i cynamon.
    Ponownie zmiksować na niskich obrotach do połączenia składników.
    Na koniec dodać utartą marchewkę i wymieszać łyżką, lub mikserem
    na najniższych obrotach.
    Tak przygotowane ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.

    Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni 45 minut.
    Czas pieczenia może się różnić. Najlepiej sprawdzić patyczkiem, czy ciasto
    jest już upieczone.
  • Ciasto marchewkowe z kremem mascarpone 2. Gotowe ciasto zostawić do wystudzenia.

    Kiedy ciasto wystygnie, odciąć delikatnie górną część, a następnie ją pokruszyć .
  • Ciasto marchewkowe z kremem mascarpone 3. Teraz możemy przygotować krem.
    Śmietankę ubić. Pod koniec ubijania dodać serek mascarpone i miksować,
    aż składniki się połączą i powstanie gęsty krem.
    Krem mascarpone wyłożyć na wierzch ciasta i wyrównać powierzchnię.
    Na krem wyłożyć wcześniej przygotowane okruszki ciasta. Lekko docisnąć.
  • Ciasto marchewkowe z kremem mascarpone 4. Gotowe ciasto schłodzić w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować