Ciasto marchewkowe z kremem mascarpone

3.33 (3 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Średni

Lekkie, wilgotne ciasto przekładane pysznym kremem mascarpone

  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto marchewkowe:
    2 szklanki drobno startej marchewki
    4 jajka
    2 szklanki mąki
    1,5 szklanki cukru
    1 szklanka oleju
    2 łyżeczki sody oczyszczonej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżeczki cynamonu

    Krem mascarpone:
    250g sera mascarpone
    50g miękkiego masła
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    4 łyżeczki cukru pudru
Wystaw ocenę:

3.33 (3 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Jajko

Ciasto marchewkowe z kremem mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto marchewkowe:
    1. Jajka z cukrem zmiksować na puszystą masę, stopniowo dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, dolać olej.
    2. Zmiksowaną masę połączyć ze startą marchewką (gdy marchewka jest zbyt soczysta odcisnąć nadmiar soku) , dodać cynamon i wszystko wymieszać.
    3. Masę przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180°C przez około 1 godzinę.
    4. Jeszcze ciepłe ciasto pokroić na 3 części ja użyłam do tego nici.

    Krem mascarpone:
    1.Masło utrzeć z cukrami na puszysty krem, dodawać porcjami mascarpone i wymieszać.
    2. Gotowym kremem posmarować 2 części ciasta, a na wierzch posypać cukrem pudrem. Schłodzić ;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Jajka Marchewka Mascarpone

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować