Marchewkowy spód z jabłkiem i orzeszkami pekan, delikatny krem serowy i brzoskwinie zatopione w krystalicznej galaretce.
1 godz. 40 min
Więcej niż 10 osób
Składniki:
CIASTO:
3 jaja
260 g mąki
200 g cukru
200 ml oleju
250 g startej na drobnych oczkach marchewki
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 startego jabłka
60 g wiórek kokosowych
60 g posiekanych orzechów pekan
szczypta soli
MASA SEROWA:
500 g trwarogu z wiaderka
200 ml śmietany 30%
4 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
PONADTO:
2 galaretki krystaliczne
700 ml wrzącej wody
1 puszka brzoskwiń
Ciasto marchewkowe z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, sodeę i cynamon przesiać przez sitko.
Jajka zmiksować z cukrem na gładką, jasną masę, stopniowo dodawać olej, nadal miksując.
Na koniec wymieszać z marchewką, startym jabłkiem, wiórkami kokosowymi i posiekanymi orzechami pekan.
Dodać przesianą mąkę oraz szczyptę soli i wymieszać do połączenia składników.
Ciasto przelać na blaszkę 24x24 cm wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec około 40 minut w 170 stopniach do suchego patyczka.
Wystudzić.
Żelatynę namoczyć w 1/4 szklanki zimnej wody, następnie rozgrzać ją w mikrofalówce.
Śmietanę ubić na sztywno.
Ser zmiksować z cukrem pudrem i rozpuszczoną żelatyną, połączyć z ubitą smietanką, delikatnie mieszając.
Gotową masę serową wyłożyć na wystudzone ciasto. Wyrównać.
Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie, pozostawić do lekkiego stężenia.
Brzoskwinie odsączyć, pokroić w plastry.
Na masie serowej ułożyć plastry brzoskwiń, jeden obok drugiego.
Ciasto zalać tężejącą galaretką.
Komentarze