Ciasto marchewkowe pod chmurką

4.5 (183 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Ulubione ciasto domowników

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • CIASTO:
    -1 i ¼ szklanki oleju,
    - 4 jajka,
    - 3 szklanki marchewki drobniutko utartej,
    - 2 szklanki mąki,
    - 1 i ¾ szklanki cukru,
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    - 3 łyżeczki cynamonu,
    - 2 łyżeczki sody,
    - szczypta soli,
    - orzechy włoskich pół szklanki

    MASA MARCHEWKOWA:
    - 1 duża butelka soku marchewkowo-bananowo-brzoskwiniowego może być też „Kubuś”,
    - 2 budynie waniliowe z cukrem

    ŚMIETANKOWA PIANKA:
    - ½ litra śmietany kremówki 30%,
    - 4 łyżki cukru pudru,
    - 2 cukier waniliowy,
    - 1 śmietan-fix Dr.Oetker’a
    - 3łyżki żelatyny rozpuszczonej w ½ szklanki wody,
    -biała czekolada
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto marchewkowe pod chmurką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO:
    Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodawać mąkę (wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą) i olej. Następnie dodać startą marchewkę, cynamon, na końcu posiekane orzechy. Piec w temperaturze 180 st. ok. 50 min
  • 2. MASA MARCHEWKOWA:
    Ugotować budynie waniliowe na Kubusiu (zgodnie z przepisem na opakowaniu). Gorący budyń wylać na ostudzone ciasto marchewkowe
  • 3. ŚMIETANKOWA PIANKA:
    Śmietanę ubić ze śmietan–fixem zgodnie z przepisem na opakowaniu. Dodać chłodną żelatynę rozpuszczoną w wodzie. Dokładnie wymieszać. Masę śmietanową wylać na wystudzony budyń.
    Wierzch posypać startą na drobnych oczkach białą czekoladą

Porady

Przechowywać w lodówce

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować