Ciasto marchewkowe

4.5 (172 ocen)

Przedstawiam Wam przepyszne ciasto marchewkowe, najlepsze jakie jadłam! Ciasto jest wilgotne i mięciutkie :) Lukier sprawia, że jest słodziutkie, idealne do kawy i nie tylko. Zachęcam do wypróbowania, bo naprawdę warto! Ciasto wychodzi niskie, więc można upiec podwójną porcję :)

Składniki:

  • -140g mąki pszennej (ok 1 szklanki)
    -50 ml oleju
    -100g jogurtu naturalnego
    -2 jaja
    -200g cukru
    -150g startej na małych oczkach marchewki
    -1 kopiasta łyżeczka cynamonu
    -szczypta soli
    -1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto marchewkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać i połączyć z proszkiem do pieczenia i cynamonem. W innym naczyniu ubić jajka z cukrem, dodać olej i jogurt, wymieszać, dodać marchewkę i suche składniki. Przełożyć do tortownicy o średnicy 24cm wyłożonej papierem do pieczenia i włożyć do rozgrzanego piekarnika 175 stopni na ok. 45 min.
    Wyłączyć piekarnik po danym czasie i zostawić lekko uchylone drzwiczki by ciasto trochę ostygło, nie wyjmować. Po ok 10-15 min wyjąć.Ostudzone ciasto polać lukrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować