Muffinki z fasolą, które musicie spróbować :) W przepisie nie mąki, ani białego cukru, przez co są zdrowsze. Dość słodkie, wilgotne, miodowe...mają specyficzny smak. Mi bardzo smakowały ;) Polecam również przełożone dżemem!
Składniki:
Składniki na 9 małych muffinek:
-230-250g fasoli czerwonej konserwowej ( 1 puszka)
-20g kakao
-110g miodu
-2 jaja
-1 łyżeczka cynamonu
-1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
-szczypta mielonego imbiru
-1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia (3/4)
Czekoladowe muffinki z fasoli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fasolę odcedzić, przepłukać. W blenderze zmiksować fasolę z jajkami. Do masy dodać kakao, miód, proszek i przyprawy. Dokładnie wymieszać. Przełożyć do silikonowych foremek, ponieważ w papierowych mogą się przyklejać. Włożyć do rozgrzanego piekarnika 190 stopni na 25min.
2. kaloryczność: 100g - ok 213 kcal
1 muffinka - ok 80 kcal
całość: 720 kcal
Komentarze