Najlepsze ciasto marchewkowe z ananasem i bakaliami

4.5 (150 ocen)

  • 10 min

Aromatyczne, wilgotne, nie za słodkie z dodatkiem chrupiących bakalii i soczystego ananasa.Koniecznie z polewą z lekko słonego serka kremowego!

  • 10 min

Składniki:

  • 750 g drobno startej marchewki
    250 g mąki pszennej
    150 g cukru (najlepiej brązowego)
    cukier waniliowy(16g)
    1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    po 1/2 łyżeczki mielonych: goździków i imbiru i gałki muszkatołowej,
    po 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu i przyprawy do piernika
    szczypta soli
    250 ml oleju rzepakowego
    1 łyżka soku z cytryny
    3 łyżki soku z ananasa
    4 jaja
    100 g drobno pokrojonego ananasa)świeżego lub z puszki)
    po 60 g drobno posiekanych: płatków migdałowych i orzechów włoskich
    30 g wiórków kokosowych
    100 g ulubionych bakalii(rodzynki, daktyle, suszone śliwki)

    Polewa:
    150 g kremowego serka Philadelphia
    75g cukru pudru
    3 łyżki masła
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto marchewkowe Desery

Najlepsze ciasto marchewkowe z ananasem i bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: przesianą mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia.
    W drugim naczyniu wymieszać wszelkie bakalie i przyprawy, dodać startą marchewkę i ananasa oraz sok z cytryny i ananasa,
    W kolejnym naczyniu ubić olej z cukrem waniliowym, Wciąż ubijając dodawać po jednym jajku. Miksować, aż masa będzie gładka i puszysta.
    Do tak powstałej masy dodać składniki suche i miksować do połączenia składników. Dodać wymieszane z bakaliami i przyprawami marchewkę, ananasa. Delikatnie połączyć wszystkie składniki za pomocą drewnianej łyżki.
  • 2. Formę o średnicy 24cm wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej ciasto. Wierzch wyrównać i piec 60 -70 minut w temp. 175 stopni C - do tzw, suchego patyczka.
    Wystudzić w formie a potem na kratce.
  • Najlepsze ciasto marchewkowe z ananasem i bakaliami 3. Polewa: wszystkie składniki utrzeć na gładką masę.
    Krem rozsmarować na wierzchu wystudzonego ciasta. Przed podaniem delikatnie oprószyć cynamonem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować