Aromatyczne, wilgotne, nie za słodkie z dodatkiem chrupiących bakalii i soczystego ananasa.Koniecznie z polewą z lekko słonego serka kremowego!
10 min
Składniki:
750 g drobno startej marchewki
250 g mąki pszennej
150 g cukru (najlepiej brązowego)
cukier waniliowy(16g)
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
po 1/2 łyżeczki mielonych: goździków i imbiru i gałki muszkatołowej,
po 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu i przyprawy do piernika
szczypta soli
250 ml oleju rzepakowego
1 łyżka soku z cytryny
3 łyżki soku z ananasa
4 jaja
100 g drobno pokrojonego ananasa)świeżego lub z puszki)
po 60 g drobno posiekanych: płatków migdałowych i orzechów włoskich
30 g wiórków kokosowych
100 g ulubionych bakalii(rodzynki, daktyle, suszone śliwki)
Polewa:
150 g kremowego serka Philadelphia
75g cukru pudru
3 łyżki masła
Najlepsze ciasto marchewkowe z ananasem i bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: przesianą mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia.
W drugim naczyniu wymieszać wszelkie bakalie i przyprawy, dodać startą marchewkę i ananasa oraz sok z cytryny i ananasa,
W kolejnym naczyniu ubić olej z cukrem waniliowym, Wciąż ubijając dodawać po jednym jajku. Miksować, aż masa będzie gładka i puszysta.
Do tak powstałej masy dodać składniki suche i miksować do połączenia składników. Dodać wymieszane z bakaliami i przyprawami marchewkę, ananasa. Delikatnie połączyć wszystkie składniki za pomocą drewnianej łyżki.
2.Formę o średnicy 24cm wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej ciasto. Wierzch wyrównać i piec 60 -70 minut w temp. 175 stopni C - do tzw, suchego patyczka.
Wystudzić w formie a potem na kratce.
3.Polewa: wszystkie składniki utrzeć na gładką masę.
Krem rozsmarować na wierzchu wystudzonego ciasta. Przed podaniem delikatnie oprószyć cynamonem.
Komentarze