Ciasto Makowo - Kokosowe

4.5 (181 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Przepis z gazety

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Biszkopt :1 i 1/2 szklanki mąki pszennej,1 szklanka cukru,7 jajek,2 łyżki kakao ,1 łyżka octu, 1 i 1 /2 łyżeczki proszku do pieczenia .Ciasto makowe : 1 szklanka cukru ,1 szklanka wiórków kokosowych,1 szklanka maku ,6 białek.Masa budyniowa: 1 i 1/2 szklanki mleka,200 g masła,3 żółtka,3 łyżki cukru,4 łyżeczki mąki ziemniaczanej..Ponadto 1 paczka biszkoptów ,papier do pieczenia.
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto makowo - kokosowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt :.1; Żółtka wymieszać z octem .2.Białka ubić z cukrem na sztywno.3.Dodawać żółtka,ubijając.4.Gdy masa zgęstnieje ,powoli wsypać przesianą mąkę z proszkiem i kakao.Delikatnie wymieszać.5.ciasto wlać do wyłożonej papierem blaszki.6.Piec około 40 minut w temp.180 st.C.Ciasto makowe :1.Białka ubić z cukrem na sztywno.2.dodać wiórki kokosowe i mak ,wymieszać.3.Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.4.Ciasto przełożyć do formy .5.Piec na złoty kolor w temp.180 st.C.Masa budyniowa : 1.Z mleka ,żółtek ,cukru i mąki ugotować budyń.2.Ostudzony budyń utrzeć z masłem.Ciasto makowo - kokosowe : 1.Biszkopt posmarować połową masy .2.Przykryć ciastem makowym .3.Posmarować pozostałą masą .4.Ułożyć biszkopty.5.Dowolnie udekorować.

Porady

Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej, oraz można go nasączyć żeby nie był taki suchy.np. sokiem z cytryny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować