Ciasto makowe na kruchym cieście

0 (0 ocen)

  • 60 min

Przepis "ze starego zeszytu"

  • 60 min

Składniki:

  • mąka pszenna 30 dag
    cukier 10 dag
    masło 125 g
    żółtka jaj 2 szt.
    śmietana 18 % 2 łyżki
    lukier,kokos,skórka pomarańczowa do dekoracji makowca
    Masa makowa :
    mak 50 dag
    cukier 20 dag
    miód 5 łyżek
    masło 5 dag
    białka z 2 jaj
    kakao 1 łyżka
    mieszanka bakalii i orzechy krojone po 10 dag


Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Makowiec Desery

Ciasto makowe na kruchym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę siekamy z masłem, dodajemy cukier,żółtka, śmietanę i zagniatamy ciasto
  • 2. Mak gotujemy na małym ogniu ok. 30 minut,osączamy,mielimy 2 razy
  • 3. Roztapiamy masło,dodajemy mak,cukier,miód i kakao,smażymy 10 minut i mieszamy z bakaliami i orzechami i studzimy
  • 4. Ubijamy białka i dodajemy do masy makowej
  • 5. Ciasto wałkujemy i wykładamy do prostokątnej wysmarowanej margaryną blaszki (30cm x24 cm) nakłuwamy za pomocą widelca i podpiekamy w temp. 180 stopni C 10 minut
  • 6. Na podpieczone ciasto wykładamy masę makową i pieczemy 45 minut
  • 7. Upieczone ciasto lukrujemy, posypujemy kokosem i skórką pomarańczową
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować