mąka pszenna 30 dag
cukier 10 dag
masło 125 g
żółtka jaj 2 szt.
śmietana 18 % 2 łyżki
lukier,kokos,skórka pomarańczowa do dekoracji makowca
Masa makowa :
mak 50 dag
cukier 20 dag
miód 5 łyżek
masło 5 dag
białka z 2 jaj
kakao 1 łyżka
mieszanka bakalii i orzechy krojone po 10 dag
Ciasto makowe na kruchym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę siekamy z masłem, dodajemy cukier,żółtka, śmietanę i zagniatamy ciasto
2.Mak gotujemy na małym ogniu ok. 30 minut,osączamy,mielimy 2 razy
3.Roztapiamy masło,dodajemy mak,cukier,miód i kakao,smażymy 10 minut i mieszamy z bakaliami i orzechami i studzimy
4.Ubijamy białka i dodajemy do masy makowej
5.Ciasto wałkujemy i wykładamy do prostokątnej wysmarowanej margaryną blaszki (30cm x24 cm) nakłuwamy za pomocą widelca i podpiekamy w temp. 180 stopni C 10 minut
6.Na podpieczone ciasto wykładamy masę makową i pieczemy 45 minut
7.Upieczone ciasto lukrujemy, posypujemy kokosem i skórką pomarańczową
Komentarze