Ciasto łaciate z kremem

4.5 (174 ocen)

  • 1 godz. 5 min

Fajne nie trudne ciasto do niedzielnej kawy

  • 1 godz. 5 min

Składniki:

  • Ciasto:
    7 jaj wiejskich
    1 szklanka cukru
    3/4 szklanki oliwy
    3/4 szklanki mleka
    2 szklanki mąki pszennej
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    2łyżki ciemnego kakao
    Masa:
    3/4 szklanki mleka
    1/2 szklanki cukru
    3 zółtka
    2 łyżki budyniu śmietankowego
    150 g margaryny Palmy
    Dodatkowo:
    polewa czekoladowa
    wiórka kokosowe białe
Wystaw ocenę:

4.5 (174 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto łaciate z kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Białka oddzielamy od żółtek,białka ubijamy na sztywno dodając cukier oraz żółtka. Następnie do masy jajecznej wlewamy oliwę oraz letnie mleko,wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto dzielimy na dwie części i do jednej dodajemy dwie łyżki kakao . Do wyłożonej pergaminem tortownicy o średnicy 27cm wylewamy najpierw jasne ciasto na to ciemne i znów jasne aż do skończenia mas . Wkładamy do piekarnika i pieczemy 45-50 minut w tem 180*
  • 2. Masa: Żółtka ubijamy z cukrem w rondelku ,dodajemy budyń śmietankowy mieszamy. Mleko doprowadzamy do wrzenia ,wlewamy masę jajeczną i gotujemy budyń .Zostawiamy do całkowitego wystudzenia Margarynę ucieramy na puch dodajemy po łyżce zimnego budyniu miksujemy cały czas aż powstanie aksamitny puszysty krem.
  • 3. Przełożenie: Ostudzone ciasto przekroić wzdłuż i przełożyć kremem udekorować polewą czekoladową i wiórkami kokosowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.99 (157 ocen)

ciasto łaciate

4.99 (157 ocen)

Ciasto łaciate

Magda_Z Ekstra makowe z serem. 2 godz. 30 min

To może cię zainteresować