Ekspresowe ciasto łaciate

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bardzo proste i aromatyczne weekendowe ciasto, które każdemu się uda nawet tym nie wprawionym w pieczeniu. Jest wilgotne i słodkie.
Przepis istnieje w moim starym zeszycie od lat, kiedyś piekłam go bardzo często teraz już zapomniane a szkoda bo bardzo smaczne, polewa czekoladowa z wiórkami kokosowymi dopełnia smaku. Polecam skusić się na upieczenie blachy tego podzielnego ciasta.

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    5 jajek
    2,5 szklanki + 3 łyżki mąki pszennej
    3 łyżki ciemnego kakao
    1 ¼ szklanki cukru
    16 g cukru waniliowego
    ¾ szklanki wody gazowanej
    ¾ szklanki oleju
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki aromatu cytrynowego


    Polewa:
    5 dag masła
    3 łyżki cukru
    2 łyżki kakao
    2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
    1 listek żelatyny

    Dodatkowo:
    50 g wiórek kokosowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ekspresowe ciasto łaciate - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Całe jajka wbić do miski, wsypać cukier razem z cukrem waniliowym ubić do uzyskania gęstej jasnej masy. Wlać cienkim strumieniem wodę gazowaną oraz olej oraz aromat.

    Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia (bez 3 łyżek) zmniejszając obroty miksera do minimum powoli wsypywać mąkę, delikatnie wymieszać.

    Ciasto podzielić na 2 części do jednej wsypać 3 łyżki mąki do drugiej 3 łyżki kakao, delikatnie wmieszać w ciasto.

    Blaszkę wyłożyć pergaminem do pieczenia, wylewać na przemian jasne i ciemne ciasto, delikatnie przemieszać wykałaczką tworząc z ciasta esy floresy. Piec w temp 175*c przez 45-50 minut (do suchego patyczka)

    Studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach.
  • 2. Polewa:
    Żelatynę w listku namoczyć w zimnej wodzie.
    Pozostałe składniki włożyć do garnuszka i na małym ogniu doprowadzić do wrzenia, zestawić z ognia do gorącej masy dodać odciśniętą w dłoniach żelatynę wymieszać do połączenia.
    Gotową polać ciasto posypać wiórkami kokosowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować