Ciasto kruche z brzoskwiniami

4.5 (145 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pyszne kruche ciasto z brzoskwiniami i delikatną pianką. Przepis dostałam od znajomej, wypróbowałam i od tamtej pory często je piekę.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szklanki mąki
    1 margaryna
    5 żółtek
    2 łyżki cukru
    1 łyżka octu
    1 łyżka proszku do pieczenia
    szczypta soli

    Pianka:
    5 białek
    1 szklanka cukru (ja daję 3/4 szklanki cukru)
    szczypta soli

    Ponadto:
    1 kg brzoskwiń

Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Pianka

Ciasto kruche z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto zagnieść, podzielić na 3 części, 1 część dać do lodówki a resztę rozwałkować i dać na blaszkę o wym. 21x33 cm. Na cieście ułożyć pokrojone w cząstki brzoskwinie i zapiec ok. 1/2 godz.
  • 2. Białka ubić z solą i stopniowo dodawać cukier. Wyłożyć na gorące ciasto. Na wierzch zetrzeć ciasto z lodówki. Piec d zrumienienia.

Porady

Brzoskwinie można zastąpić jabłkami, czereśniami, malinami, jagodami. (Z truskawkami wyszło mi strasznie mokre)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie Owoce

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować